„Reikalai su Rusija susiklostė gerai, ji sutiko nutraukti sutartį. Netgi manau, kad tapsime partneriais kalbant apie naujus laivus“, - per apsilankymą Sen Nazero laivų statykloje Vakarų Prancūzijoje teigė F. Olandas, tiksliai nenurodęs, ar kalbama apie karinius laivus.

Prancūzijos vadovas antradienį apsilankė viename iš laivų, kuris iš pradžių buvo pavadintas „Vladivostok“. Ant laivo buvęs užrašas, reiškiantis Rusijos uostą, buvo panaikintas iš uždažytas pilkais dažais.

Du 200 metrų ilgio amfibiniai sraigtasparnių nešėjai turėjo būti pristatyti Rusijai iki šių metų pabaigos pagal sutartį, kurios vertė - 1,2 mlrd. eurų, tačiau Paryžius apsigalvojo dėl laivų pristatymo po Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos ir teikiamos paramos Rytų Ukrainos separatistams.

Sutartis buvo nutraukta rugpjūčio pradžioje. Prancūzija grąžino Rusijai 950 mln. eurų ir pardavė laivus Egiptui. Savaitgalį Kairas ir Paryžius pasirašė 950 mln. eurų vertės sutartį.

F. Hollande'as pridūrė, kad Prancūzija turėjo parduoti laivus šaliai, turinčiai užtikrinti savo saugumą, tačiau nekeliančiai grėsmės kitoms valstybėms.

Egiptas stiprina savo karinius pajėgumus, bandydamas atlikti didesnį vaidmenį kovoje su „Islamo valstybės“ kovotojais.

„Mistral“ klasės laivai gali gabenti 16 sraigtasparnių, iki 50 šarvuočių ir 700 karių. Laivai bus perduoti Egiptui 2016 metų kovą.