V. Putinas mėgina destabilizuoti pasaulį, kad išsilaikytų valdžioje. Kitas jo žingsnis gali būti operacija Libijoje, pareiškė G. Kasparovas Amerikos televizijos kanalui „Fox News“.

Jis neabejoja, kad V. Putino veiksmai Sirijoje yra Kremliaus plano sukelti pasaulyje suirutę dalis.

„Tai globalus planas sunaikinti pasaulio santvarką ir stabilumą. Suirutė visada naudinga diktatoriams. Rusijos ekonomikos būklė ne per geriausia, ir V. Putinas žino, kad situacija nepagerės. Jis turi pateikti Rusijos visuomenei teisėtą priežastį, kodėl jis tiek daug metų yra valdžioje ir ketina amžinai joje likti“, – sakė G. Kasparovas.

Anot jo, paaiškėjo, kad Ukraina kur kas stipresnė nei manė V. Putinas. „Situacija pasidarė jam pernelyg sudėtinga, kad būtų tęsiami karo veiksmai“, – teigė buvęs pasaulio šachmatų čempionas.

Garis Kasparovas

G. Kasparovas manė, kad V. Putinas patrauks į pietus – į Pietų Gruziją, bet Rusijos prezidentas pasirinko dar toliau į pietus esančią šalį – Siriją.

„Turiu pasakyti, jog tai buvo geras ėjimas, kadangi šiame pasaulio žemėlapio taške buvo vakuumas, be to, tai suteikia daugiau galimybių kelti sumaištį ir juodinti JAV reputaciją. O šalutinis V. Putino aviacijos smūgių Sirijoje padarinys yra migracijos masto didėjimas. Kuo daugiau pabėgėlių bus Europoje, tuo aktyviau bus remiamos dešiniosios nacionalistinės partijos. Jos savo ruožtu yra V. Putino sąjungininkės, ir jis tikisi, kad 2016 metų kovą, kai ES turės nuspręsti, ar toliau laikytis sankcijų Rusijos atžvilgiu, jo sąjungininkai Europoje jam padės atsikratyti sankcijų“, – pareiškė G. Kasparovas.