„Amnesty International“ pranešime sakoma, kad faktus turėjusi nustatyta misija, aplankiusi 14 miestų ir gyvenviečių Sirijos šiaurėje ir šiaurės rytuose, „nustatė virtinę priverstinių iškeldinimų ir namų griovimų, prilygstančių karo nusikaltimams, kuriuos vykdė autonominė administracija“, vadovaujama Sirijos kurdų.

„Tyčia griaudama civilių namus, kai kuriais atvejais sugriaudama ir sudegindama ištisus kaimus, iškeldindama jų gyventojus be jokių pateisinamų karinių priežasčių, Autonominė administracija piktnaudžiavo savo valdžia ir įžūliai pažeidinėjo tarptautinius humanitarinius įstatymus“, – sakė „Amnesty International“ vyriausioji krizių konsultantė Lama Fakih (Lama Fakih).

Kai Sirijos vyriausybės kariai pasitraukė iš kurdiškų regionų 2012 metais, valdžios vakuumą užpildė kurdų vadovaujama autonominė administracija.

Jos saugumo pajėgos, tokios kaip Kurdų liaudies apsaugos daliniai (YPG) ir policijos funkcijas atliekanti grupė „Asayish“ kovėsi su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS) tame regione.

Tačiau šiaurinės ar Rakos ir šiaurės rytinės al Chasakos provincijos gyventojai, kuriuos apklausė „Amnesty International“, sakė, kad kurdų pajėgos naudodavosi kovų su IS dingstimi, masiškai griaudami namus.

„Amnesty“ pažymėjo, kad jos ištirtų sugriovimų priežastis buvo ne vien kautynės, bet ir „sąmoninga, koordinuota kolektyvinio civilių baudimo kampanija kaimuose, kuriuos anksčiau buvo užėmusi IS arba kur nedidelė mažuma būdavo įtariama palaikiusi tą grupuotę“.

„Jie ištempdavo mus iš mūsų namų ir padegdavo namą... Jie atsigabendavo buldozerius... Jie griovė vieną namą po kito, kol buvo sunaikintas visas kaimas“, – sakė vienas gyventojas iš šiaurės rytinio Huseinijos kaimo.

„Amnesty“ pridūrė, kad Huseinijos palydovinėse nuotraukose matosi, jog 94 proc. to kaimo namų buvo sugriauti nuo 2014 birželio iki šių metų birželio.

Ar Rakos provincijos, kuris yra „Islamo valstybės“ tvirtovė, kaimuose kai kurie gyventojai pasakojo „Amnesty“, kad YPG kovotojai juos apkaltino IS palaikymu ir grasino sušaudyti, jeigu jie neišvyks.

Kiti tvirtino, kad YPG grasino nukreipti į jų kaimus JAV vadovaujamos koalicijos, atakuojančios IS taikinius, aviacijos smūgius, jeigu gyventojai nepaliks savo namų.

„Jie mums sakė, kad turime išvykti, nes kitaip jie pasakys JAV koalicijai, kad esame teroristai ir kad jų lėktuvai smogtų mums ir mūsų šeimoms“, – sakė vienas iš tų gyventojų, vardu Safwanas.

Sirijos kurdų pajėgos reguliariai atsakydavo į kaltinimus dėl tokių incidentų, sakydamos, kad jie yra „izoliuoti“ ir kad trumpalaikės evakuacijos buvo vykdomos, siekiant apsaugoti civilius nuo netoliese vykdavusių kautynių.

Tačiau „Amnesty“ pabrėžė, kad daugeliu atveju žmonės būdavo prievarta iškeldinami iš gyvenviečių, esančių toli nuo susirėmimų vietos.