Kalbėdamas aplinkos apsaugos tema, popiežius teigė esąs tikras, kad per gruodį Paryžiuje vyksiančią klimato kaitos konferenciją bus pasiekta efektyvių susitarimų.

Be kita ko, Pranciškus sveikino galingiausių pasaulio valstybių ir Irano sudarytą sutartį dėl Teherano branduolinės programos apribojimo, įvardijęs ją kaip „geros politinės valios potencialo įrodymą“. Jis taip pat ragino finansų agentūras užtikrinti, kad valstybės nebūtų priklausomos nuo engiančių skolinimo sistemų, kuriančių didesnį skurdą.

Prieš kreipimąsi į JT lyderius popiežius susitiko su JT generaliniu sekretoriumi Ban Ki-moon ir organizacijos personalu.

„Ačiū jums už jūsų darbą. Iš visos širdies laiminu kiekvieną. Melsiuosi už jus ir jūsų šeimas. Prašau jūsų nepamiršti pasimelsti už mane. Jei kuris nors iš jūsų nėra tikintysis, prašau palinkėti man geros kloties“, - JT personalui sakė pontifikas.

Po kalbos Pranciškus dalyvaus įvairių tikėjimų atstovų ceremonijoje Rugsėjo 11-osios išpuolio vietoje ir susitiks su katalikybę išpažįstančiais mokiniais.

Ketvirtadienį popiežius pasakė istorinę kalba JAV Kongrese. Kalboje pontifikas ragino pasaulį reaguoti į pabėgėlių krizę, panaikinti mirties bausmes visame pasaulyje ir geriau rūpintis vargšais ir nuskriaustaisiais.

Popiežius ragina JT imtis reformų prieš dabartinę „engiančią“ sistemą

Popiežius Pranciškus penktadienį paragino Jungtines Tautas reformuoti dabartinę pasaulinę ekonomikos sistemą, kuri smerktina kaip „engianti“.

Iš Argentinos kilęs popiežius sakė, kad pasaulinės institucijos, tarp jų ir JT Saugumo Taryba bei finansų kreditoriai, privalo „riboti bet kokį piktnaudžiavimą ir lupikavimą“.

„Tarptautinės finansų agentūros turėtų rūpintis tvaria valstybių plėtra ir užtikrinti, kad jos nebūtų priklausomos nuo engiančių skolinimo sistemų, kurios, užuot skatinusios pažangą, įtraukia žmones į mechanizmus, kurie kuria didesnį skurdą, atskirtį ir priklausomybę“, – kalbėjo Pranciškus.

Popiežius teigiamai įvertino susitarimą su Iranu dėl jo branduolinės programos

Popiežius Pranciškus penktadienį palankiai atsiliepė apie Irano ir pasaulio galiūnių susitarimą, pritardamas branduolinės ginkluotės atsisakymui pasauliniu mastu.

Susitarimas su Iranu „yra politinės geros valios potencialo įrodymas, darant tai nuoširdžiai, kantriai ir nuolatos“, – sakė popiežius savo kalboje Jungtinėse Tautose.

„Reiškiu savo viltį, kad šis susitarimas bus ilgalaikis ir efektingas, ir atneš trokštamų vaisių bendradarbiaujant visoms su tuo susijusioms šalims“, – pažymėjo jis.

Tokias pastabas Pranciškus pareiškė po ketvirtadienį įvykusio draugiško sutikimo JAV Kongrese, kur daugelis respublikonų įstatymų leidėjų karštai kritikavo prezidentą Baracką Obamą dėl derėjimosi su Iranu, Jungtinių Valstijų ir Izraelio priešu nuo 1979 metų Islamo revoliucijos.

Kreipdamasis į Jungtines Tautas popiežius taip pat vėl prašė apsaugoti krikščionis bei kitus ekstremistų persekiojamus Sirijoje ir Irake žmones.