„Daug žmonių neteko gyvybių, neteko darbų, yra likę žuvusiųjų šeimos“, – sakė A.Borodajus per spaudos konferenciją Maskvoje.

Kijevas ir Vakarai sako, kad Rusija siunčia savo reguliariąją kariuomenę į rytinę Ukrainą, palaikydama ten kovojančius prorusiškus separatistus.

Tačiau Maskva tvirtina, kad Ukrainos Donbaso regione kovojantys asmenys yra savanoriai arba tarnybą baigę rusų kariai.

Naujoji Donbaso savanorių sąjunga bus skirta „visiems, kurie dalyvavo ginant Donbasą vienokiu ar kitokiu būdu. Visiems, kurie ten buvo“, sakė A.Borodajus.

„Jiems visiems reikia pagalbos, mes turime jiems padėti. Todėl turime susivienyti, – kalbėjo buvęs separatistų paskelbtos Donecko liaudies respublikos ministras pirmininkas. – Savanoriai pasilieka Donbase. Pagalbos reikia ir jiems, ir jų šeimoms“.

Pasak A.Borodajaus, rytinėje Ukrainoje kariavo nuo 30 tūkst. iki 50 tūkst. savanorių Rusijos piliečių.

Ši organizacija siekia tokio paties statuso ir privilegijų rytinėje Ukrainoje kariavusiems savanoriams, kokius turi kariniuose konfliktuose dalyvavę veteranai, pareiškė A.Borodajus, dabar gyvenantis Maskvoje.

„Mes norėtume, kad jie būtų prilyginti kovos veiksmų (Afganistane, Čečėnijoje) veteranams, bet toks uždavinys yra ilgalaikis, nesitikime, kad pavyks tai padaryti spragtelėjus pirštais“, – sakė A.Borodajus.

„Mes suprantame, kad tai labai sudėtinga; vyriausybė žmonių ten nesiuntė ir todėl nėra įsipareigojusi už juos atsakyti“, – pažymėjo jis.

Rusijos pilietis A.Borodajus grįžta į viešumą pasitraukęs iš apsišaukėliškos Donecko liaudies respublikos premjero pareigų vietinio gyventojo, Aleksandro Zacharčenkos, naudai.

Naujoji veteranų organizacija turės biurus Maskvoje, Kryme ir Rostove prie Dono, nurodė A.Borodajus.

Jis pažymėjo, kad šią organizaciją dar turi užregistruoti Rusijos teisingumo misterija; steigiamąjį suvažiavimą ketinama rengti rugsėjį.

A.Borodajus pabrėžė, kad jo įsteigta grupė nerinks išmaldos gatvėje, bet nepaaiškino, kas ją finansuos, nors pažymėjo, jog bus ieškoma „rimtų“ donorų.

Buvęs separatistų lyderis Igoris Strelkovas, taip pat Rusijos pilietis, jau vadovauja panašiai Maskvoje įsteigtai grupei, kuri vadinasi „Novorosija“ ir renka pinigus Donbasui.

Tačiau I.Strelkovas kritikuoja ir dabartinę separatistų vadovybę, ir Kremlių, o naujoji organizacija, regis, steigiama, siekiant atitraukti dėmesį nuo I.Strelkovo.

A.Borodajaus sąjunga „suteiks savanoriams teisinį statusą ir, priešingai negu I.Strelkovas, nekritikuos Donecko bei Luhansko „respublikų“ vadeivų“, rašo vienas separatistų veikėjų tinklalapyje gazeta.ru.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)