Tai per specialiai Maskvoje surengtą spaudos konferenciją pranešė buvęs apsišaukėliškos „Donecko liaudies respublikos“ (DLR) premjeras Aleksandras Borodajus, rašo newsru.com.

„Organizacija šiuo metu registruojama, rugsėjo pabaigoje planuojame surengti steigiamąjį suvažiavimą. Prie šios organizacijos gali prisijungti bet kas, dalyvavęs šiuose įvykiuose, žinoma, Rusijos pilietis“, – A. Borodajaus žodžius citavo naujienų agentūra TASS.

Sąjunga registracijos dokumentus Rusijos teisingumo ministerijai padavė dar liepos 2 dieną, patikslino A. Borodajus.

Jo teigimu, Rusijos savanorių, Donbase kovojusių už separatistus, skaičius siekia 30 – 50 tūkst.

„Ne visi kariauja pusantrų metų, kai kurie ten vyko antrą kartą. Norime, kad jie būtų prilyginti kovinių veiksmų veteranams, tačiau tai ilgalaikė užduotis, nesitikime, kad ją pavyks greitai įgyvendinti“, – sakė jis.

A.Borodajus pažadėjo, kad ši sąjunga „gins savanorius, padės žuvusiųjų šeimoms ir Donbaso liaudžiai“.

Pasak jo, „padėtis Donbase išlieka sudėtinga, ten dar yra savanorių, kurie bando išvykti, todėl jiems reikia padėti socializuotis“.

„Rusų savanoriai – tai socialiai aktyvūs žmonės, vienijami patriotizmo idėjų, pasiryžę ir kovojantys už rusų pasaulį, – pareiškė buvęs DLR premjeras. – Tačiau jie neturi socialinės apsaugos. Rusijos savanoriai, ypač dalyvavusieji įvykiuose Donbase, turi vienytis ir padėti vieni kitiems. Dėl to kuriame socialinę organizaciją. Padėsime vieni kitiems, žuvusiųjų šeimoms, Donbaso liaudžiai“.

„Daugiausia dėmesio skirsime ne humanitarinės pagalbos dalijimui, nes manome, kad geriau duoti ne žuvį, bet meškerę“, – pridūrė A. Borodajus.

Jis pabrėžė, kad ši organizacija bus socialinio pobūdžio ir nekels sau jokių politinių tikslų. Ji esą neužsiims jokia politine veikla ir nepretenduos į Dūmą. Finansinės pagalbos ji tikisi sulaukti iš „patriotiškai nusiteikusių verslo atstovų“, nes jokių valstybinių lėšų negaus.

Atsakinėdamas į žurnalistų klausimus A. Borodajus sakė, kad Donbaso savanorių sąjunga kol kas neplanuoja bendradarbiauti su neseniai įsteigtu Ukrainos gelbėjimo komitetu, nes pastarasis yra „politinė organizacija ir jų nesieja bendros temos“.

Rusijos valdžia ir pats Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ne kartą tvirtino, kad Ukrainoje nėra Rusijos ginkluotųjų pajėgų karių, kaip tvirtina Kijevas ir Vakarai – ten esą kariauja tik savanoriai, kurie vyksta į Donbasą vedami širdies ir negauna už tai jokio atlygio.

Rusijos Saugumo tarybos sekretorius Nikolajus Patrušiovas sakė, kad „realiai užkirsti kelią“ tokiems piliečiams „neįmanoma“, tačiau „niekas neragina ir neskatina to daryti“.