Rusijos Federacijos Tarybos Užsienio reikalų komiteto narys Igoris Morozovas valstybinei naujienų agentūrai „RIA-Novosti“ teigė, kad toks žingsnis būtų atsakomasis veiksmas į JAV sprendimą išduoti ribotą vizą Rusijos Federacijos Tarybos pirmininkei Valentinai Matvijenko, planavusiai vykti į Niujorką.

Politikė įtraukta į JAV juodąjį sąrašą dėl jos vaidmens pernai Rusijos įvykdytoje Krymo aneksijoje.

V. Matvijenko siekė dalyvauti kitą savaitę Jungtinių Tautų (JT) būstinėje vyksiančiuose renginiuose, kuriuos organizuoja Tarpparlamentinė sąjunga (IPU).

JAV ambasada Maskvoje išdavė vizą V. Matvijenko, tačiau su apribojimais, draudžiančiais politikei dalyvauti IPU renginiuose JT būstinėje.

„Amerikiečiai pasielgė kaip jėzuitai. Jie išdavė vizą, draudžiančią V. Matvijenko dalyvauti IPU renginiuose. Dėl to pagrindinis kelionės tikslas lygus nuliui“, – pabrėžė Rusijos Federacijos Tarybos Užsienio reikalų komiteto vicepirmininkas Andrejus Klimovas, patvirtinęs, kad Rusijos delegacija nevyks į JAV be V. Matvijenko.

Tuo metu I. Morozovas pareiškė, kad normalus ir adekvatus Rusijos atsakas būtų įtraukti į sankcijų sąrašą JAV valstybės departamento pareigūnus, susijusius su sprendimu dėl V. Matvijenko vizos.