Pamaldose dalyvavo laimės kūdikis

Apie 12 budistų vienuolių vadovavo pamaldoms Eravano šventykloje, kai ji iš naujo buvo atidaryta anksti trečiadienį, o maldininkai, tarp kurių buvo turistų, klūpojo ir laikė smilkalų lazdeles, sakė vienas naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Vienas žuvusių malaiziečių giminaitis padėjo šventykloje drabužių ryšulėlius, simbolizuojančius prarastus artimuosius, sakė vienas vienuolis.

Vienas iš tikinčiųjų tikrai turėjo už ką dėkoti dievams. 56 metų Tommy Goh, tailandiečių kilmės vyras, gyvenantis Malaizijos mieste Penange, sakė, kad taksi automobiliui pavėlavus paimti jį iš viešbučio, jis neatsidūrė šventovėje sprogimo momentu.

„Kasmet atvykstu į šią šventyklą; turėjo čia būti apie 18 val. 50 min. arba 19 val., bet taksi neatvažiavo prie viešbučio ... todėl mes išėjom kitur, – jis pasakojo AFP. – Dešimčia minučių vėliau viskas būtų susiklostę visiškai kitaip.“

Eravanas – daug turistų pritraukianti šventykla, būdinga Tailandui, kuriame unikaliai persipynusios hinduistų ir budistų tradicijos, buvo jau beveik visiškai suremontuota po sprogdinimo, kaip ir aplinkinė teritorija.

Sulankstyti metaliniai turėklai buvo vienintelis pastebimas išpuolio ženklas. Policijos nuomone, šventykloje detonuotą užtaisą sudarė iki trijų kilogramų sprogmenų, į kuriuos buvo pridėta metalinių šratų.

Policija ieško daugiau įariamųjų

Po 22 žmonių gyvybes nusinešusio išpuolio Tailando sostinės Bankoko komerciniame rajone policija ieško daugiau įtariamųjų. Be spėjamo sprogdintojo, kurio ieškoma nuo antradienio, turi būt ir daugiau jo bendrininkų, sakė policijos atstovas. Tokius išpuolius esą paprastai planuoja ne vienas asmuo, praneša agentūra „Reuters“.

Pagrindinį įtariamąjį žinybos nustatė peržiūrėjusios stebėjimo kamerų įrašus. Juose, policijos duomenimis, matyti vyras, kuris nusikaltimo vietoje nusiima kuprinę ir pasišalina jau be jos. Kariuomenės vertinimu, išpuolis pirmadienį įvykdytas ne musulmonų maištininkų šalies pietuose braižu. Tačiau tyrimas vykdomas visomis kryptimis.

Kol kas niekas neprisiėmė atsakomybės dėl šio išpuolio.

Per precedento neturinčią ataką Tailando sostinėje žuvo mažiausiai 11 užsieniečių, tarp kurių buvo Kinijos, Honkongo, Singapūro, Indonezijos piliečių bei viena šeima iš Malaizijos. Dar per 100 žmonių buvo sužeisti sprogimo vienoje judriausių miesto sankryžų.

Policija nurodė, kad antradienį driokstelėjęs antras sprogimas prie vienos Bankoko prieplaukos, per kurį žmonės nenukentėjo, gali būti susijęs su pirmuoju išpuoliu. Ši informacija padidino Bankoko gyventojų baimę, o policija pripažino nežinanti, kad yra atsakingas už tas atakas.

Atakų sprogmenys – to paties tipo

Policija antradienį paskelbė vaizdo įrašus, kuriuos matomas jaunas smulkaus sudėjimo vyras, vilkintis geltonus marškinėlius ir tamsius šortus, kuris įėjo į šventyklą nešdamasis kuprinę. Vaizdo įraše matosi, kaip tas vyras ramiai padeda kuprinę po suolu ir nueina laikydamas mėlyną plastikinį maišelį ir tikriausiai mobilųjį telefoną.

Po kelių minučių tą vietą sudrebino sprogimas, todėl Tailando policija nufilmuotą vyrą laiko pagrindiniu įtariamuoju.

Antradienį įvykdytas sprogdinimas prie vieno tilto per Čau Prajos upę siejamas su pirmadienį įvykdyta ataka šventykloje.

Tailando policijos išminuotojų dalinio pulkininkas Kamthornas Ouicharoena patvirtino, kad prie tilto susprogdinta bomba buvo tokio paties tipo, kaip ir detonavusi Eravano šventykloje.

„Jis visiškai tokia pati – įranga, panaudota jai pagaminti, bombos dydis“, – sakė jis.

Tailande beveik dešimtmetį krėtė politinė krizė, per kurią nuolat prasiverždavo smurtas gatvėse.

Tačiau tokių sprogdinimų kaip įvykdytas pirmadienį dar niekada nėra buvę.

Tailando pietuose rusenantis musulmonais sukilėlių judėjimas nusinešė jau apie 6,4 tūkst. žmonių gyvybių, bet tas konfliktas yra labai lokalus.