Ekvadoro užsienio reikalų ministerijos pranešime sakoma, kad „besitęsiantis Britanijos ir Švedijos institucijų neveiklumas dėl jau beveik 1 000 dienų (Assange'o) buvimo ambasadoje“ yra priežastis, kodėl jis iki šiol nėra apklaustas švedų prokurorų, kuriems teko nutraukti tyrimą dėl lytinio užpuolimo, sukakus penkerių metų senaties laikotarpiui.

Tačiau Švedijos pareigūnai tęsia atskirą tyrimą dėl J.Assange'o neva įvykdyto išžaginimo.

Tuo tarpu Britanijos užsienio reikalų sekretoriaus pavaduotojas Hugo Swire'as australo gyvenimą Ekvadoro ambasadoje Londone pavadino „piktnaudžiavimu diplomatiniais santykiais“ ir nurodė, kad šalies ambasadorius Kite pareikš „oficialų protestą“ Ekvadorui dėl šio aktyvisto.

J.Assange'ui yra išduotas Europos arešto orderis, o Britanija žadėjo sulaikyti aktyvistą, vos tik jis iškeltų koją iš ambasados, kurią nuolat budriai stebi policija.

„Ekvadoras privalo pripažinti, kad daugiau nei prieš trejus metus priimtas jo sprendimas suteikti prieglobstį ponui Assange'ui sutrukdė deramai vykdyti teisingumą“, – sakoma H.Swire'o pareiškime.

„Todėl dabar dėl senaties bus panaikinti kai kurie rimti kaltinimai dėl įtariamų lytinių nusikaltimų. Visiškai nepriimtina, kad britų mokesčių mokėtojas turi apmokėti tokio piktnaudžiavimo diplomatiniais santykiais sąskaitą“, – nurodė jis.