Nors pavyko užkirsti kelią Irako žlugimui ir padaryti spaudimą IS Šiaurės Sirijoje, ekstremistų armija liko stipri, kritusius kovotojus keičianti iš užsienio plūstančiai džihadistais. Be to, grupuotė sugebėjo išsiplėsti į Libiją, Egiptą ir Afganistaną.

Šis žvalgybų vertinimas prieštarauja optimistiniams generolo Johno Alleno teiginiams. „IS pralaimi“, – praėjusią savaitę pareiškė prezidento Baracko Obamos specialusis įgaliotinis tarptautiniam aljansui.

„Mes nematome, kad kovotojų skaičius būtų reikšmingai sumažėjęs“, – dabar agentūrai AP sakė Gynybos departamento pareigūnas.

Žvalgybų vertinimu, IS kovotojų yra 20-30 000. Lygiai tiek pat jų buvo 2014 metų rugpjūtį, oro antskrydžių pradžioje.

Analitikai kritikuoja JAV vyriausybės delsimo politiką. Kadangi B. Obama uždraudė amerikiečių daliniams lydėti sąjungininkų kovotojus ir oro antskrydžius koordinuoti iš sausumos, esą gali prireikti dešimtmečio, kol IS bus išvyta iš savo bastionų.

Analizės ir saugumo bendrovės IHS duomenimis, IS pirmąjį 2015 metų pusmetį prarado maždaug 9 proc. savo teritorijos.

Reaguodami į JAV vadovaujamos koalicijos oro antskrydžius, džihadistai, analitikų teigimu, pakeitė savo taktiką. Jie dabar nebejuda didelėmis kolonomis, o naudoja moteris ir vaikus kaip gyvuosius skydus.

Be to, IS kovotojai vis labiau tarpusavyje bendrauja padedami kurjerių, kad JAV žvalgybos negalėtų jų pasiklausyti ir nustatyti buvimo vietos.

Praktiškai nesumažėjo ir IS įplaukos. JAV finansų departamento vertinimu, kovotojai už parduotą naftą gavo 500 mln. dolerių. Be to, organizacija milijardą dolerių pagrobė iš bankų savo teritorijose.