Panašu, kad dabar šio modelio laukia itin liūdna baigtis. Tokią nuomonę „Newsweek“ išsakė „Atlantic Group“ ekspertas Peteris Sattleris, skelbia zn.ua.

Rusijos ekonomika pradėjo trauktis – Kremlius skaičiuoja nuostolius. V. Putinas puikiai supranta, kad kiekvieną dieną didėja grėsmė, kad jo artimiausiųjų aplinkoje pradės formuotis nepatenkintųjų koalicija. Ko jau ko, o netekti valdžios per vadinamąjį „rūmų perversmą“ Rusijos prezidentas tikrai nenorėtų, todėl sugalvojo būdą, kaip užkirsti tam kelią – jis ėmėsi represijų, be gailesčio atleidinėdamas aukštas pareigas užimančius politinio elito atstovus.

Tokia situacija kaip reikiant kelia pavojų nusistovėjusiai „protektorato“ sistemai ir grasina Rusijos destabilizacija.

Kalbant apie rinkėjus, V. Putinas per tuos 15 metų valdžioje taip ir nesugebėjo pažaboti korupcijos ir įvykdyti būtinų ekonomikos reformų. Prasidėjus krizei, jis to jau tikrai nebepadarys.

„Ir toliau blogėjant situacijai, rusai tikrai neketina ir toliau toleruoti jo vykdomos jokių vaisių neduodančios politikos ir autokratinių V. Putino veiklos metodų. Chaosas politiniame elite neišvengiamai artėja, o prastėjančios paprastų rusų gyvenimo sąlygos neabejotinai ateityje destabilizuos padėtį visoje šalyje“, – rašo stebėtojas.

Straipsnio autorius primena, kad Rusijos ekonomikos padėtis, Vakarams pritaikius sankcijas ir atpigus naftai (pajamos už naftą ilgą laiką kaip reikiant papildydavo Rusijos valstybės biudžetą), smarkiai pablogėjo. Be to, pastaruoju metu Rusijos prezidentas atleido labai nemažai Rusijos jėgos bloko vadovaujančiųjų.

Rusijoje pastebimai pablogėjo ir pilietinių laisvių situacija. Internetą ir spaudą grubiai smaugia cenzūros ranka, o nevyriausybinės organizacijos paverstos „užsienio agentais“.

Žmogaus teisių gynėjų darbas tapo tikru iššūkiu – jie nuolat stebimi ir persekiojami, įtarinėjant nebūtais dalykais.

V. Putinas savo valdžią įtvirtino žadėdamas šviesią bei turtingą ateitį, o šalies žmonėms – geresnes gyvenimo sąlygas. Dabar susiklosčiusi ekonomikos padėtis tokia sudėtinga, kad kalbėti apie tokių pažadų tesėjimą paprasčiausiai nebėra prasmės. Rusijos prezidentas gali pamėginti spausti šalies elitą, tačiau tai gali sukelti daugiau ir dar rimtesnių problemų.

Anot P. Sattlerio, Maskva, ieškodama būdų, kaip stabilizuoti padėtį, turėtų rasti būdą, kaip įgyvendinti socialinę sutartį, kurią pasirašė paprasti žmonės ir valdžia, žadėjusią geresnį gyvenimą.

Priešingu atveju laukia masiniai protestai ir dar didesnė destabilizacija. Leidinys „The Wall Street Journal“ anksčiau rašė, kad V. Putinas gali itin žiauriai pasielgti su visais žmonių teisių gynėjais, fiksuojančiais jo represijas.

Organizacija „Memorial“ dokumentavo represijas tiek Sovietų Sąjungos laikais, tiek fiksuoja tokius atvejus šiuolaikinėje Rusijoje – nepaisant jiems daromo itin didelio spaudimo. Žmogaus teisių gynėjai itin daug pažeidimų užfiksavo per karus Kaukaze.

„Tha Wall Street Journal“ skelbia, kad organizaciją, kurią įkūrė Andrejus Sacharovas, buvo rusų viltis, tačiau dabar kyla realus pavojus, kad visi kritikai bus nutildyti. O Rusijoje ir toliau tęsiasi rimta ekonomikos krizė, jau apėmusi svarbiausius šalies ūkio sektorius. Dėl krizės Rusijoje jau užsidarė dešimtys bankų. Tie, kuriems vis dar pavyksta išsilaikyti, skaičiuoja dėl Vakarų sankcijų patiriamus nuostolius.