Švedija 2010 metais išdavė J.Assange'o arešto orderį, kai viena moteris pateikė skundą, jog šis vyriausybių viešumo aktyvistas ją išžagino, o kita pasiskundė patyrusi lytinį smurtą.

Australijos pilietybę turintis buvęs kompiuterinis įsilaužėlis griežtai neigė tuos kaltinimus ir sakė turėjęs lytinių santykių su tomis moterimis abipusiu sutarimu. Jis nuo 2012 metų slapstosi Ekvadoro ambasadoje Londone, kad nebūtų išduotas Švedijai.

Švedijos „valstybinių kaltinimų direktorė Marianne Ny pateikė teisinės pagalbos prašymą Anglijos pareigūnams ir prašymą Ekvadoro pareigūnams dėl leidimo apklausti Julianą Assange'ą Ekvadoro ambasadoje Londone 2015 metų birželio – liepos mėnesį“, – nurodoma prokuratūros pranešime.

Apklausą atliks vyriausioji prokurorė Ingrid Isgren karu su policijos tardytoju, kai „bus paruošti visi leidimai ir (baigtas) pasirengimas“, sakoma jame.

Švedija išdavė J.Assange'o arešto orderį 2010 metais, kai dvi moterys pasiskundė, kad jis jas išžagino ir naudojo lytinę prievartą. Tačiau 43 metų viešumo aktyvistas atsisakė vykti į Švediją, baimindamasis, kad bus išduotas Jungtinėms Valstijoms, kurios yra pradėjusios tyrimą prieš jį ir „WikiLeaks“ dėl 2010 metais įvykdyto maždaug 500 tūkst. įslaptintų dokumentų, susijusių su karais Afganistane ir Irake, taip pat dar apie 250 tūkst. konfidencialių diplomatinių pranešimų paviešinimo.

Švedijos prokurorai anksčiau reikalavo, kad J.Assange'as būtų apklausiamas Švedijoje, tačiau kovą jie galiausiai sutiko, kad įtariamasis būtų apklausiamas Londone ir tai buvo didelis proveržis jau penkerius metus besitęsiančiame teisiniame procese.

Prokurorai sako turėję pakeisti savo poziciją, nes ateinantį rugpjūtį kai kuriems J.Assange'ui inkriminuojamiems nusikaltimams sukaks senatis.