„Pasiūliau Valstybės Dūmai atlikti parlamentinį B. Nemcovo nužudymo tyrimą, pateikiau tokią iniciatyvą, ir gavau Valstybės Dūmos komiteto, atsakingo už Konstitucinę teisę, pirmininko atsakymą, kad Dūma tokio tyrimo imtis nesutinka“, – ITAR-TASS sakė D. Gudkovas.

Minėtojo Valstybės Dūmos komiteto atsakyme, kurios kopiją savo paskyroje patalpino D. Gudkovas, teigiama, kad pasiūlymas atlikti parlamentinį tyrimą peržiūrėtas. Komiteto atstovai primena, kad įstatymas „Dėl Rusijos Federacijos Federalinio Susirinkimo parlamentinių tyrimų“ numato ribotą sąrašą priežasčių imtis tokio tyrimo“.

„Remiantis minėtojo įstatymo 3 ir 4 straipsniais, parlamentinio tyrimo priežastimi negali tapti siekis nustatyti konkrečių asmenų kaltę dėl įvykdyto nusikaltimo. Nesumenkindami svarbos ištirti B. Nemcovo nužudymą ir būtinybės įvardyti kaltuosius, norime atkreipti dėmesį, kad tokių nusikaltimų tyrimas yra teisėsaugos struktūrų pareiga“, – pabrėžia minėtojo Valstybės Dūmos komiteto pirmininkas Vladimiras Pliginas.

„Atsisakymas imtis tyrimo argumentuojamas visais gyvenimo atvejais tinkama fraze: „Parlamentinio tyrimo priežastimi negali tapti siekis nustatyti konkrečių asmenų kaltę dėl įvykdyto nusikaltimo“, – sako D. Gudkovas. Anot parlamentaro, „išvertus į paprastą rusų kalbą, frazė skelbia: „Sužinosite tik tą tiesą, kurią jums bus leista sužinoti“.

Nors parlamentaras ir sutinka, kad kaltę turi nustatyti teismas, parlamentinis tyrimas – vienas iš Valstybės Dūmos turimų kontrolės elementų, kitaip tariant, aukščiausia tyrimo forma. „Tai svarbi institucija, kuri leidžia visuomenei pasiekti teisingumo ir objektyvumo, gauti atsakymus į dominančius klausimus, patikrinti tyrimo išvadas ir taip toliau“, – apie parlamentinio tyrimo svarbą kalba D. Gudkovas.

Prisiminsime, kad laiške, kurį D. Gudkovas kovą nusiuntė Valstybės Dūmos pirmininkui Sergejus Naryškinui, teigiama, kad Rusijos ir užsienio žiniasklaidoje, socialiniuose tinkluose ir tinklaraščiuose plačiai aptarinėjamas faktas, kad su nusikaltimu gali būti susijusios Rusijos valstybinės struktūros, o tokia situacija kursto visuomenės nepasitikėjimą valdžia.

„Esant tokiai situacijai, Rusijos parlamentas privalo padaryti viską, kad opozicijos politiko nužudymas būtų išaiškintas, tyrimo rezultatai pelnytų žmonių pasitikėjimą ir netaptų kriminalinio bei politinio teroro pradžia“, – teigiama dokumente.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)