Pirmasis popiežius iš Pietų Amerikos suvaidino svarbų vaidmenį slaptose derybose tarp Jungtinių Valstijų ir Kubos, po kurių gruodžio mėnesį buvo netikėtai paskelbta, kad šios šalys po daugiau kaip 50 metų tvyrojusios įtampos sieks atkurti diplomatinius ryšius.

83 metų Kubos revoliucijos lyderio Fidelio jaunesnysis brolis R.Castro, kurį atlydėjo užsienio reikalų ministras Bruno Rodriguezas Parrilla, dalyvavo „griežtai privačiame“ susitikime su pontifiku nedidelėje patalpoje šalia Pauliaus VI audiencijų salės, kurioje vyksta dideli susibūrimai.

Popiežius Pranciškus atvyko 10-čia min. anksčiau už R.Castro. Atvykstant limuzinui su Kubos vėliava, priešais pastatą stovėjo tuzinas uniformuotų šveicarų gvardiečių.

Kubos lyderis su popiežiumi bendravo beveik valandą – retas susitikimas su pontifiku užtrunka tiek ilgai. Be to, popiežius labai retai rengia sekmadienį rengia audiencijas.

Po susitikimo R.Castro žurnalistams patvirtino, kad jis padėkojo popiežiui už tarpininkavimą, kuris gruodžio mėnesį pasibaigė diplomatinių santykių atkūrimu po daugiau kaip pusę šimtmečio trukusio susipriešinimo.


Vatikanas anksčiau yra sakęs, kad popiežius, kuris yra argentinietis, asmeniškai tarpininkavo tarp abiejų šalių. Spalio mėnesį Vatikanas priėmė Kubos ir JAV delegacijas.

JAV teologas Miguelis Diazas, buvęs ambasadorius Vatikane, prieš susitikimą sakė, kad Pranciškus pakartos lenkų tautybės popiežiaus Jono Pauliaus II, kuris 1998 metais apsilankė Kuboje su istoriniu pirmuoju popiežiškuoju vizitu, žodžius.

„Tegu Kuba atsiveria pasauliui ir tegu pasaulis atsiveria Kubai“, – per tą vizitą sakė Jonas Paulius II, kurį tada lydėjo Jorge Bergoglio – tuomet dar Buenos Airių vyskupas, dabartinis popiežius Pranciškus.

Praėjusį mėnesį Vatikanas paskelbė, kad Pranciškus rugsėjo mėnesį apsilankys Kuboje ir tokiu būdu taps tik trečiu tai padariusiu pontifiku po Jono Pauliaus II vizito 1998-aisiais ir Benedikto XVI vizito 2012-aisiais.

Iš Kubos Pranciškus nuvyks į Jungtines Valstijas, kur susitiks su prezidentu Baracku Obama.

Vėliau per bendrą spaudos konferenciją su Italijos premjeru Matteo Renzi, R.Castro pažymėjo, kad popiežius jam „išties padarė įspūdį savo išmintimi ir kuklumu“.

Pranciškus yra jėzuitų ordino narys, ir R.Castro, kuris prieš revoliuciją buvo ugdomas šio ordino narių, pajuokavo, kad „net aš tam tikra prasme esu jėzuitas“.

„Kai popiežius rugsėjį atvyks į Kubą, aš pažadu dalyvauti visose jo mišiose ir būsiu laimingas, galėdamas tai daryti“, – sakė Kubos lyderis ir pridūrė, kad skaito visas pirmojo popiežiaus iš Lotynų Amerikos, nuosekliai ginančio nepasiturinčiuosius, kalbas.

„Pasakiau ministrui pirmininkui, kad jeigu popiežius ir toliau taip kalbės, greičiau ar vėliau aš vėl pradėsiu melstis ir sugrįšiu į Katalikų Bažnyčią“, – pasakė jis ir pridūrė „Aš nejuokauju.“

Abu broliai Castro buvo pakrikštyti katalikais.