Manoma, kad gairės geriau atspindės JAV poziciją ir paramą Japonijai bei padės JAV besisvečiuojančiam Shinzo Abe sustiprinti šalies karinę galią.

Dabartinė pacifistinė Japonijos konstitucija numato tik gynybą, bet prezidentas pasiūlė šį klausimą apsvarstyti iš naujo. Tikriausiai bet kokie tokio lygio pakeitimai sukeltų daug nerimo Japonijos Rytų Azijos kaimynėms.

Shinzo Abe pirmadienį turėjo aplankyti Bostono maratono sprogdinimo vietą, o vėliau susitikti su prezidentu Baracku Obama.

Tikimasi, kad prieš susitikimą bus paviešintos naujosios gynybos gairės, kadangi tai buvo vienas iš svarbiausių klausimų kuriuos per susitikimą aptarė JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry ir kolega iš Japonijos.

Dabartinės gairės numato Japonijos ir aplinkinių teritorijų gynybą. Manoma, kad naujieji nurodymai atspindės Japonijos troškimą savo vaidmenį didinti. JAV tokią poziciją palaiko.

„Mes džiaugiamės, kad Japonija siekia konstruktyvesnio vaidmens, užtikrinant taiką ir stabilumą Azijos ir Ramiojo vandenyno regione. Manome, kad tai puikiai atitinka JAV poziciją“,- kalbėjo JAV užsienio politikos patarėjas Benas Rhodesas.

Pirmadienį paskelbta visuomenės nuomonės apklausa atskleidė, kad 49,5 procentai japonų prieštarauja teisiniams konstitucijos pakeitimams, kurie leistų šalies karinėms pajėgoms kautis užsienyje.