„Raginu ES, kad palaikydama Ukrainos žmonių eurointegracinius siekius ji pripažintų, jog Ukraina, kaip ir bet kuri kita Europos valstybė, gerbianti ir galinti apginti bendras (Europos) vertybes, gali ateityje tapti ES nare. Žinoma, su sąlyga, kad atitiks visus kriterijus“, – sakė jis pirmadienį, pradėdamas ES ir Ukrainos lyderių plenarinį posėdį Kijeve.

Prezidentas pabrėžė, kad vykdant būtinas reformas tokiomis sunkiomis sąlygomis, Ukrainai reikalinga reikšminga ir nuolatinė ES parama asociacijos ir integracijos dvasia, taip pat ir politinis ir ekonominis palaikymas.

„ES parama turi padėti sustiprinti ukrainiečių tikėjimą Ukrainos ateities Europos Sąjungoje būtinybe, taip pat būtinybe įveikti kartais skaudų, tačiau ne per daug sudėtingą vidinių permainų procesą“, – pridūrė P. Porošenka.

D. Tuskas kreipėsi ukrainietiškai

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas savo kalbą Ukrainos ir ES viršūnių susitikime Kijeve pirmadienį pradėjo ukrainietiškai, praneša UNN.

Jis pažymėjo, kad per šį savo vizitą Kijeve pirmiausia apsilankė Nepriklausomybės aikštėje, kur 2014 metų vasarį žuvo dešimtys Ukrainos piliečių.

„Jūsų didvyriai paaukojo gyvybę už Ukrainą be korupcijos, už Ukrainą, kurioje viešpatauja sąžiningumas ir gėris. Modernią ir suverenią Ukrainą. Ukrainą, kurioje galima laisvai gyventi“, – sakė D. Tuskas.

„Dabar viskas priklauso nuo jūsų. Jūs turite daug priešų, bet ir daug draugų. Jūs visada galite jais kliautis, bet šito nepakanka. Reformos – tai geriausias atsakymas agresoriui ir geriausias didvyrių atminimo pagerbimas“, – pabrėžė EVT pirmininkas.

Savo ruožtu Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pareiškė: „Ačiū už nuoširdžius paramos Ukrainai žodžius, už tikėjimą mūsų santykių ateitimi. Manau, kad dar niekada šioje salėje ES lyderiai nekalbėjo ukrainietiškai. Tai labai geras ženklas, labai gera pažanga. Manau, jog tai simboliška“.

Pirmadienį Kijeve prasidėjusio Ukrainos ir ES viršūnių susitikimo darbotvarkėje – Ukrainos asociacijos su ES sutarties įgyvendinimas bei saugumo ir gynybos problema Rusijos agresijos prieš Ukrainą fone.

A. Jaceniukas: sutartis dėl ES ir Ukrainos laisvosios prekybos zonos galios nuo 2016 metų

Sutartis dėl Europos Sąjungos (ES) ir Ukrainos visavertės laisvosios prekybos zonos galios nuo 2016 metų sausio 1 dienos. Tai pirmadienį Kijeve prasidėjusiame ES ir Ukrainos viršūnių susitikime pareiškė Ukrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas, pabrėždamas, kad nebus „jokių atidėjimų, jokių šios sutarties teksto pataisymų“.

Pernai birželio pabaigoje ES lyderiai pasirašė Asociacijos sutartis su Ukraina, Gruzija ir Moldova. Rusija pasmerkė jas, tvirtindama, kad šių sutarčių pasirašymas daro žalą jos ekonominiams interesams ir yra kišimasis į jos įtakos zoną.

Pirmadienį Ukrainos sostinėje prasidėjo septynioliktasis Ukraina-ES viršūnių susitikimas, jame dalyvauja Europos Vadovų Tarybos (EVT) prezidentas Donaldas Tuskas (Donald Tusk) ir Europos Komisijos (EK) vadovas Žanas Klodas Junkeris (Jean-Claude Juncker). Tai bus pirmoji bendra viršūnių konferencija nuo tada, kai ES ir Ukraina praėjusį birželį pasirašė Asociacijos susitarimą.

Konsultacijose su Ukrainos prezidentu Petro Porošenka bus kalbama apie Asociacijos sutarties įgyvendinimą, Kijevo pažadus vykdyti reformas bei tolesnę finansinę pagalbą sunkią recesiją išgyvenančiai šaliai.

Be to, abi pusės aptars padėtį šalies rytinėje dalyje, kurią nuo praėjusių metų kontroliuoja prorusiški separatistai. Per viršūnių susitikimą bus svarstomas platus dvišalio bendradarbiavimo klausimų spektras. Kiek anksčiau Ukrainos prezidentas Petro Porošenka per telefoninį pokalbį su D. Tusku išsakė viltį, kad per viršūnių susitikimą iš ES pusės „pasigirs stiprių paramos Ukrainai ir jos integracijai į Europą signalų“. Ukrainos lyderis pabrėžė, kad ypač svarbu stiprinti Kijevo ir Briuselio santykius saugumo ir gynybos sferoje.

E. Rinkevičius: ES turėtų išlikti atvira

Latvijos užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius pareiškė, kad Europos Sąjunga (ES) turėtų išlikti atvira, ypač Rytų partnerystės šalims.

E. Rinkevičius atkreipė dėmesį į partnerystės viršūnių susitikimą Rygoje. Ministras pabrėžė, kad šiais laikais svarbu užtikrinti ir kovoti dėl stabilumo bei saugumo.

„Nekyla abejonių, kad Rytų partnerystės politika yra patraukli visiems mūsų partneriams, ji vis plečiasi ir kol kas buvo sėkminga. Žinoma, kiekviena šalis tikisi, kad Rytų partnerystė padės pasiekti jų individualius tikslus, todėl reikalingas atskiras kiekvienos šalies poreikių įvertinimas. Tikiuosi, kad tai atsispindės viršūnių susitikime Rygoje“,– kalbėjo E. Rinkevičius.

Ministras pripažino, kad šiemet vyksiančio susitikimo aplinkybės kiek skirsis nuo praeitų metų. Nepaisant to ES išlieka atvira, ypač Rytų Partnerystės šalims. Politiko nuomone, pagrindinis kriterijus, siekiant bendradarbiavimo su ES, yra pasirengimas vadovautis ES vertybėmis.

Aktyvus dialogas su partnerėmis įrodo, koks svarbus mobilumo klausimas ir bevizio režimo įvedimas.