Kaip skelbia BBC Rusijos tarnybos žurnalistas, Lenkija oficialiai perspėjo kolegas iš Baltarusijos, kad į šalį neįsileis visos grupės – 15 motociklų, dviejų lengvųjų automobilių ir mikroautobuso.

„Tikrinant nustatyta, kad jie neatitinka įvažiavimo į Lenkiją ir buvimo šalyje reikalavimų“, – sakė pasienio tarnybos atstovas Dariuszas Sienicki.

Anksčiau vienas iš žygio dalyvių sakė, kad Lenkijos pasieniečiai labai rimtai kalbasi su baikeriais iš Rusijos.

„Norite sužinoti, ko klausia? Visokių dalykų: kur važiuojate, kodėl, ar ketinate pasilikti ilgiau, kiek jūsų“, – savo paskyroje „Živoj žurnal“ parašė vienas iš „Naktinių vilkų“.

Kaip informuoja lenkų dienraštis „Super Express“, Baltarusijos ir Lenkijos Terespolio pasienio punkte kontrolės daugiau kaip tris valandas laukė apie 10 „Naktinių vilkų“ narių.

Lenkų pasieniečiai ypač skrupulingai tikrino kiekvieną rusų motociklininką, rašo dienraštis „Super Express“.

Kaip sakė šios Lenkijos pasienio perėjos atstovas spaudai, baigiama kontrolės procedūra.

„Nė vienas iš 10 motociklininkų negaus leidimo įvažiuoti į mūsų šalį. Pagrindinė priežastis – rusų motociklininkai neįvykdė Lenkijos keliamų reikalavimų, nors visi turi Šengeno vizas“, – cituojamas pareigūnas.

Grupė rusų baikerių nacionalistų, savaitgalį pradėjusių žygį Raudonosios armijos pergalei prieš nacių Vokietiją paminėti, pirmadienį priartėjo prie Baltarusijos ir Lenkijos sienos.

Baltarusijos pasieniečiai juos praleido, tačiau lenkų pareigūnai sulaikė pasienio angare.

„Šie žmonės neįvažiuos į Lenkiją. Kiekvienam iš jų bus išduotas individualus draudimas įvažiuoti į Lenkijos teritoriją“, – sakė D.Sienickis.

Kiek anksčiau buvo pastebėta, kad keli rusų baikeriai įvažiavo į Lenkiją, tačiau paaiškėjo, kad jie priklauso kitai organizacijai, kurios nariams neuždrausta įvažiuoti į šalį.

Lenkai itin kritiškai vertina Rusijos veiksmus Ukrainoje ir įtariai žiūri į „Naktinius Vilkus“, kurie smerkia Ukrainos vyriausybę ir džiūgauja dėl Maskvos įvykdytos Krymo aneksijos.

Vokietijos vyriausybė taip pat išreiškė nuogąstavimus dėl šių baikerių ir pridūrė, kad jie nėra laukiami šalyje.

„Tai nėra normalus baikerių klubas. Jie yra propagandos įrankiai Vladimiro Putino rankose“, – sakė Ukrainos palaikymo grupės Atviro dialogo fondo atstovas Tomaszas Czuwara.

Tačiau prieš „Naktinius vilkus“ nusiteikę ne visi lenkai. Lenkijos baikerių grupės vadovas Wiktoras Wegrzynas pareigūnų poziciją pavadino „antirusiška isterija“.

Jis kartu su dešimtimis kitų lenkų baikerių pirmadienį atvažiavo į Lenkijos pasienį, kad galėtų pasveikinti ir palydėti rusų grupę, jeigu jai pavyktų pervažiuoti sieną.

Žygis per Europą

Lenkijos valdžia praėjusią savaitę nurodė, kad ultranacionalistinio rusų baikerių klubo „Naktiniai Vilkai“ (Nočnyje volki) nariams nebus leista įvažiuoti, o šalies lyderiai jų planus važiuoti per Lenkiją pavadino provokacija.

Apie 20 baikerių iš Maskvos išvažiavo šeštadienį. Jų maršrutas numatytas per Baltarusiją, Lenkiją, Čekiją, Slovakiją, Austriją, o kelionė turėtų baigtis gegužės 9 dieną Berlyne.

Baikeriai žadėjo nepaisyti Varšuvos įspėjimų, kad jie nebus įleisti, ir nurodė mėginsią patekti į Lenkiją, sieną kirsdami keliuose taškuose pavieniui.

Balandžio 15 d. Lenkijos užsienio reikalų ministras Grzegorzas Schetyna pareiškė, kad Rusijos baikerių klubo „Naktiniai vilkai“ idėja surengti žygį motociklais MaskvaBerlynas, skirtą Antrojo pasaulinio karo pabaigos 70-osioms metinėms, yra politinė provokacija.

Penktadienį Lenkija nusprendė neleisti „Naktiniams vilkams“ įvažiuoti į šalį.

Apie tai Rusijos ambasada Varšuvoje buvo informuota diplomatine nota. Šis sprendimas buvo motyvuojamas tuo, kad „Naktiniai vilkai“ nepateikė pakankamai duomenų apie savo maršrutą bei nakvynės vietas. Ši informacija reikalinga, kad „kelionės dalyviams būtų garantuotas reikiamas saugumas“.

Vokietija anuliavo vizas keliems „Naktiniams vilkams“

Vokietijos URM anuliavo vizas keliems Rusijos baikerių klubo „Naktiniai vilkai“ nariams. Tai pirmadienį žurnalistams pranešė oficialus ministerijos atstovas Martinas Schaeferis, kuriuo remiasi „RIA Novosti“.

Jis nenurodė konkretaus anuliuotų vizų skaičiaus, bet pažymėjo, kad jas „galima suskaičiuoti vienos rankos pirštais“.