„Mums turi būti suteikta prieiga prie visos medžiagos, kuri ketverius su puse metų buvo Švedijos prokurorų, bet ne gynybos rankose“, – sakė buvęs Ispanijos teisėjas Baltasaras Garzonas, tapęs J.Assange'o advokatu.

Švedijos prokurorai praeitą mėnesį pasisiūlė atšaukti savo ankstesnį reikalavimą, kad J.Assange'as atvyktų į Švediją ir duotų parodymus dėl 2010 metais pateiktų kaltinimų. Tas sprendimas žymėjo reikšmingą posūkį byloje, kuri jau beveik penkerius metus nepajuda iš mirties taško.

Švedija 2010 metais išdavė J.Assange'o arešto orderį, kai viena moteris pateikė skundą, jog šis vyriausybių viešumo aktyvistas ją išžagino, o kita pasiskundė patyrusi lytinį smurtą.

Australijos pilietybę turintis buvęs kompiuterinis įsilaužėlis griežtai neigė tuos kaltinimus ir sakė turėjęs lytinių santykių su tomis moterimis abipusiu sutarimu. Jis nuo 2012 metų slapstosi Ekvadoro ambasadoje Londone, kad nebūtų išduotas Švedijai.

J.Assange'as jau seniai siūlė prokurorams apklausti jį ambasadoje vaizdo ryšiu.

„Tas pasiūlymas visuomet buvo padėtas ant stalo. Jis buvo nuolat kartojamas, o man labai malonu, kad prokurorai pagaliau priėmė šį pasiūlymą“, – J.Assange'as sakė vaizdo ryšiu vienoje diplomatinėje konferencijoje, kurioje diskutuojama, kaip apsaugoti visuomenę siekiančius perspėti aktyvistus nuo vyriausybės persekiojimo.

J.Assange'as pridūrė, kad šiuo metu „derinamos detalės“, nes procesas yra susijęs su trimis šalimis (Švedija, Didžiąją Britanija ir Ekvadoru), todėl neaišku, kuri jurisdikcija turėtų būti taikoma.

B.Garzonas pridūrė, kad kol kas neaišku, kada galėtų įvykti jo kliento apklausa, bet pabrėžė, kad „tai turėtų greitai įvykti“.

Ši žinia gali būti palanki 43 metų J.Assange'ui, kuris jau 1 006 dienas pralaido užsidaręs Ekvadoro ambasadoje „be pateiktų kaltinimų“. Anksčiau jis dar 560 dienų praleido namų arešte Didžiojoje Britanijoje, nors „nebuvo pateikta jokių kaltinimų nei vienoje šalyje“.

Buvusi Prancūzijos teisėja Eva Joly, kuri dabar yra Europos Parlamento deputatė, sakė esanti pasipiktinusi dėl to, kaip yra sprendžiama J.Assange'o byla.

„Manau, Švedija turi pateikti atsakymą. Kodėl jie leido šiai padėčiai vystytis tūkstantį dienų?“ – klausė ji per konferenciją.

J.Assange'as atsisako vykti į Švediją, baimindamasis, kad bus išduotas Jungtinėms Valstijoms, kurios yra pradėjusios tyrimą prieš jį ir „WikiLeaks“ dėl 2010 metais įvykdyto maždaug 500 tūkst. įslaptintų dokumentų, susijusių su karais Afganistane ir Irake, taip pat dar apie 250 tūkst. konfidencialių diplomatinių pranešimų paviešinimo.

B.Garzonas sakė sakė, kad J.Assange'as liks Ekvadoro ambasadoje, kol Britanija leis jam saugiai išvykti į Ekvadorą, suteikusį aktyvistui prieglobstį.