„Putinas jau seniai nebekontroliuoja situacijos. Jis balansuoja tarp skirtingų klanų, kuriems pats ir davė pradžią. Dabar jam buvo šokinė situacija, nes jis pamatė, kaip skirtingi jam neva lojalūs asmenys nepaisant to veikia savo nuožiūra, jo klausia ir jį pakiša,“ – mano I. Ponomariovas

– Kas yra pagrindinis lėlininkas? Ivanovas? Šoigu?

Ilja Ponomariovas
– Ne, vieno lyderio čia nėra. Manau, kad yra viena grupuotė – FST (Federalinio saugumo tarnyba – DELFI), GRU (Vyriausioji žvalgybos valdyba – DELFI), karių ir čekistų sąjunga. Kita grupė – sprendžiant iš bruožų, – FAT (Federalinės apsaugos tarnybos – DELFI), polittechnologinio sparno ir Surkovo sąjunga.

Mano manymu, V. Putinas visas šias dienas praleido savo rezidencijoje prie Valdajaus ežero. Specialiai paleista dezinformacija, kad jis neva Šveicarijoje su Kabajeva.

Iš tiesų, manau, jis buvo saugomas FAT, nes šiuo metu Rusijoje – didžiulis skirtingų saugumo sistemos klanų konfliktas. Kadangi šis paaštrėjimas akivaizdžiai susijęs su saugumo tarnybos darbu, nes B. Nemcovą nuspręsta nužudyti vietoje, už kurią yra atsakinga FAT, taip buvo pademonstruota, kad neva tavo paties (V. Putino – DELFI) apsauga negali tau nieko garantuoti.

– Ar šiame scenarijuje figūruoja Ramzanas Kadyrovas?

– Manau, kad R. Kadyrovas prisiima svetimą kaltę. Manau, kad realaus užsakovo reikėtų ieškoti FST ir GRU struktūrose.

– Krymo metinėms paminėti Rusijos televizija parodė filmą „Krymas. Kelias namo“, kuriame V. Putinas pripažįsta atidžiai kontroliavęs ir vadovavęs Krymo užėmimui ir netgi patvirtina, kad buvo pasiruošęs panaudoti branduolinį ginklą. Kodėl jis tai pasakė?

– Akivaizdu, kad jis nėra scenarijaus autorius, citatas rinko ne jis, nors prikalbėjo tikrai daug. Man atrodo, yra tam tikras jo artimosios aplinkos sparnas nėra suinteresuotas, kad jis tyliai pasišalintų, jie nori, kad V. Putinas pats suvoktų, kad arba Haga, arba jis kartu su jais viename „Titanike“ iki pat pabaigos gina juos iki paskutinės kulkos ir paskutinio rusų kraujo lašo. Man atrodo, kad šis filmas – tai tokios aplinkos veiksmų rezultatas.

Nors Kremliuje veikia daug grupuočių, Ukrainos šalininkų tarp jų nėra. Anot I. Ponomariovo, tolimesni Kremliaus veiksmai priklausys nuo to, kokia – antiukrainietiško karo ar antiukrainietiškos taikos – grupė laimės.

„Rusijos strategija – nuolatinis nestabilumo Ukrainoje palaikymas mėginant pasiekti, kad patys ukrainiečiai nuverstų savo valdžią. Jūsų (ukrainiečių – DELFI) valdžia, deja, suteikia pakankamai pagrindo, kad būtent taip galiausiai ir atsitiktų. Iš dalies B. Nemcovo nužudymas – tai Maskvoje vykstančios antiukrainietiškos taikos ir antiukrainietiško karo partijų kovos atspindys.

Antiukrainietiškos taikos partija sako: „Jūs svarbiausia jų nelieskite, jie patys suklups“. Antiukrainietiško karo partija sako: „Atakuokime Mariupolį ir išvis veskime kariuomenę pirmyn“. Iki šiol laimėdavo antiukrainietiškos taikos partija. B. Nemcovo nužudymas – tai karo partijos mėginimas atkovoti lyderystę. Taigi dabar įsivyravo nestabili pusiausvyra,“ – aiškina Dūmos opozicijos deputatas I. Ponomariovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1337)