„Visi yra išsigandę“

Kalbėdama su BBC žurnalistu Gabrieliu Gatehouse`u Ž. Nemcova pakartojo ankstesnius savo tėvo sąjungininkų pareiškimus, kad jo nužudymas turi politinį motyvą.

„Jis buvo ryškiausias V. Putino kritikas. Jis buvo įtakingiausias Rusijos opozicijos lyderis, – sakė ji. – Po jo mirties opozicijai buvo nukirsta galva ir visi yra išsigandę. Dabar mes neturime jokios kitos tokios įtakingos figūros... su tokia kompetencija ir patirtimi stoti prieš pareigūnus.“

30 metų Ž. Nemcova, vertybinių popierių rinkos analitikė ir vieno finansų televizijos kanalo Maskvoje vedėja, teigė, kad Rusijos tyrėjai jos neapklausė, nes jiems nerūpi nepriklausomas tyrimas.

Pareigūnai B. Nemcovo nužudymo motyvų dar nekomentuoja.

Pernai B. Nemcovas kreipėsi į Rusijos teisėsaugą, kai savo „Facebook“ paskyroje sulaukė grasinimų mirtimi. Juos politikas siejo su savo pozicija Ukrainos atžvilgiu.

Jis taip pat rengė ataskaitą, turėjusią demaskuoti Rusijos karius, slapta kovojančius Ukrainoje.
Rugsėjo mėnesį policija atmetė jo reikalavimą pradėti tyrimą.

Ž. Nemcova skundėsi, kad negali patekti į tėvo butą, kur jis laikė savo dokumentus.

Kalbėdama apie tą momentą, kai sužinojo apie 55 metų tėvo mirtį, moteris sakė: „Negalėjau tuo patikėti, iki šiol negaliu tuo patikėti“.

„Jie nužudė mano tėvą, negaliu tylėti“, - teigė ji.

Kaltinamasis kalba apie prievartą

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovė Federica Mogherini paragino atlikti „išsamų ir skaidrų“ šio nužudymo tyrimą.

Europos Parlamentas vėliau ketvirtadienį turėtų priimti rezoliuciją, smerkiančią šią žmogžudystę ir demokratijos padėtį Rusijoje.

Buvęs ministro pirmininko pavaduotojas ir liberaliosios politikos veteranas B. Nemcovas buvo nušautas vasario 27 dieną, kai netoli Kremliaus ėjo su savo mergina.

Prezidentas V. Putinas pasmerkė šią žmogžudystę ir pažadėjo surasti žudikus.

Tuo tarpu vienas iš šio nužudymo kaltinamųjų teigia, kad buvo priverstas prisipažinti.

Zauras Dadajevas kalėjimo lankytojams sakė, kad dvi dienas buvo laikomas surištas ir su maišu, užmautu ant galvos, ir prisipažino tik dėl to, kad būtų išlaisvintas jo draugas.