„Jūs – žurnalistė, o aš – ne, mano kita profesija, kitos užduotys, negaliu nieko apie jas pasakoti“, – taip kalba apie savo tarnybą žmogus, dirbantis agentūroje be iškabos. Nors ji turi pavadinimą – Interneto tyrimų agentūra, registruota 2013 metais ir pernai įsikūrusi Sankt Peterburge. Dabar ji ieško dešimties naujų darbuotojų, tarp jų – turinio redaktoriaus. Reikia mokėti ir anglų kalbą. Žada 400 eurų per mėnesį.

„Daugelis dirba dėl pinigų, ne dėl ideologinių motyvų, sako, kad suvokia, ką daro, bet kitą darbą rasti sunku“, – pasakoja laikraščio „Delovoj Peterburg“ žurnalistas Antonas Bucenko.

Per dieną reikalaujama parašyti 20 žinučių – nieko blogo apie Vladimirą Putiną, apie Ukrainos separatistus. Keisčiausia – visi atėjusieji į darbą puikiai supranta, ką ir kaip turi rašyti.

Kai vieni, prisidengę neegzistuojančiomis agentūromis, rašo žinutes, kiti agresyviais komentarais arba tema „Myliu Rusiją“ atakuoja socialinius tinklus, tinklaraščius.

Įtariama, kad tame pačiame pastate esanti Federalinė naujienų agentūra ir „mulkinimo fabrikas“ yra susiję.

„Tai melas, žmonės taip sako ne todėl, kad yra riboti, bet todėl, kad nori mus apjuodinti. Tai propagandos karas“, – tikina Federalinės naujienų agentūros vadovas Jevgenijus Zubarevas.

Bet ir „mulkinimo fabriką“, ir Federalinę agentūrą įkūrė tas pats Rusijos verslininkas. Tai, kad veiklą remia Kremlius, – ne paslaptis.

Maskvoje juokaujama, kad Rusijos televizija tapo Ukrainos televizija, nes apie kitką ten beveik nekalbama – na, dar apie Vakarų sunkumus. Rusijos valstybinėje žiniasklaidoje – nepriklausomos beveik neliko – plačiai išreklamuota šios dienos akcija Maskvoje – prieš Maidaną. Jos dalyviai su agitaciniais plakatais į centrą atvyko metro, nors opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas yra nukentėjęs vien todėl, kad metro platino skrajutes.

„Atėjau palaikyti Rusijos. Iki mūsų karas gali ateiti, jei ne šiandien, tai rytoj. Aišku, Amerika, NATO visa tai kursto. Aš net pasirengęs kariauti, tik nežinia, koks tas karas bus“, – kalbėjo akcijos dalyvis Michailas Koliazinskis.

Oponentai sako, kad agresyvios demonstracijos dalyviams buvo sumokėta, jiems duoti autobusai. Kovo 1-ąją Kremliaus priešininkai rengia akciją prieš Rusijos agresiją Ukrainoje, Rusijos ekonomikos krizę. Jiems teks rinktis Maskvos pakraštyje, nes žygiuoti centre valdžia neleido.