Sekmadienį Kremliui pavaldus rusų televizijos penktasis kanalas 10 minučių laidoje išsityčiojo iš Lenkijos diplomatijos vadovo Grzegorzo Schetynos, informuoja lenkų žiniasklaida.

Laida pradedama ministro karikatūra: jo veidas įklijuotas į berniuko trumpomis kelnytėmis su Kanados valstybinės vėliavos fragmentais piešinį. Berniukas vienoje rankoje laiko šakes, kitoje – krepšinio kamuolį.

Ši karikatūa – užuomina į politiko praeitį, kuris jaunystėje ūkininkavo, o vėliau buvo Vroclavo miesto krepšinio komandos „Sląsk“ savininkas.

Kanados vėliava atsirado taip pat neatsitiktinai. Ši šalis ryžtingai smerkia ukrainiečių ir rusų konfliktą bei Rusijos prezidento Vladimiro Putino veiksmus Ukrainos atžvilgiu.

Reporaže kalba ir du lenkų politikai – buvęs parlamentaras Mateuszas Piskorskis, kuris Lenkijoje „sužibėjo“, kai dalyvavo stebėtoju taip vadinamame Krymo „referendume“.

Jis daugelį kartų neigiamai atsiliepė apie dabartinę Ukrainos vadovybę, gyrė „rinkimus“, kuriuos surengė separatistai Rytų Ukrainoje.

Rusų žurnalistai taip pat kalba su buvusiu Vroclavo universiteto filosofijos istorijos profesoriumi, kuris žiniasklaidoje parašė, jog Ukrainos kariai – tai „banderinės išperos su laužtuvais. Ir kaip tokiu atveju nemylėti rusų“.

Už savo žodžius jis buvo suspenduotas mokslo įstaigoje, o dabar rusai pateikia telefoninio pokalbio įrašą, kuriame lenkų profesorius maldauja neminėti jo pavardės.

Reportažo pabaigoje primenami G. Schetynos žodžiai, kurie sukėlė audrą Rusijoje. Interviu radijui RMF FM ministras sakė, jog „nenatūralu, kad II-ojo pasaulinio karo pabaigos iškilmės organizuojamas ten, kur karas prasidėjo. Kodėl visi taip lengvai pripratome prie to, jog Maskva yra vieta, kur minima karo pabaiga, o ne Londonas ar Berlynas“.

Dar anksčiau G. Schetyna įpykdė rusus tvirtindamas, kad tai ukrainiečiai išvadavo hitlerininkų mirties stovyklos Aušvice kalinius.

Būtent po to rusų spaudoje pasirodė karikatūra, vaizduojanti Lenkijos diplomatijos vadovą kaip šunį ant amerikiečių pavadėlio.

Dar penktadienį pasirodė informacija apie tai, kad Kremliaus remiamos rusų televizijos penktasis kanalas Lenkijoje ieško kompromituojančių faktų apie šios šalies diplomatijos vadovą.

Rusų žurnalistai netgi lankėsi Lenkijos Seime, kur ieškojo bet kokių neigiamų faktų apie Lenkijos diplomatijos vadovą ir nebūtinai susijusių su dabartinėmis jo darbo funkcijomis.

Rusų žurnalistai lenkų parlamentarų klausė, ar tikrai G. Schetyna yra JAV statytinis. Kas jo užnugaris? Kas žinoma apie diplomato korupcinius ryšius ir apie tai neinformuota Lenkijos prokuratūra.

Paaiškėjo, jog rusų žurnalistai „kabliukų“ apie G. Schetyną ieškojo ir jo gimtajame mieste Vroclave: klausinėjo apie jo remiamą krepšinio komandą, kurios savininku jis buvo, apie jo ryšius su lošimo namų pasauliu.