Prorusiški separatistai tvirtina už 60 kilometrų nuo Donecko radę masinę civilių gyventojų kapavietę, kurioje esą rastos moterys buvo išprievartautos, kankinamos, surištos ir nušautos.

Separatistai kaltę meta Ukrainos kariams, tuo metu Ukrainos pareigūnai tvirtina, kad informacija neatitinka tikrovės ir yra skirta Ukrainos karių diskreditavimui.

Slaptos Donbase aptiktos kapavietės jau sudomino Rusijos Dūmos narius.

Pranešė prokremliškas TV kanalas

Apie šias kapavietes pranešė prokremliško REN TV kanalo žurnalistai. Rugsėjo 22 d. per šį televizijos kanalą žiūrovams rodytoje medžiagoje buvo pranešama, kad žurnalistai aptiko įrodymus, liudijančius, kad Ukrainos kariai sušaudė dešimtis asmenų, nors iš tikrųjų reportaže kalbama apie devynis lavonus.

REN TV parengtame siužete rodoma pusiau sugriauta šachta, esanti netoli nuo gyvenvietės Ždanivka, kur, žurnalisto pateikiamais duomenimis, buvo dislokuojama dalis Ukrainos karių (naujienų agentūra „Novosti“ pranešė, kad šalia šių kapaviečių rasti sausi Ukrainos nacionalinės gvardijos maisto daviniai).

Šio televizijos kanalo parengtoje medžiagoje pabrėžiama, kad separatistai užėmė šią teritoriją, kai Ukrainos kariai iš jos jau buvo pasišalinę.

Svarbu pastebėti, kad vos prieš keletą minučių žurnalistas atkreipė dėmesį į tai, kad pagal paliaubų susitarimą abi pusės – tiek separatistai, tiek ir Ukrainos kariai – turėjo garantuoti teritorijos neutralumą, ginklus patraukdami 15 kilometrų atstumu vieni nuo kitų.

Žurnalistas nepatikslina, kodėl separatistai nusprendė užimti teritoriją, iš kurios Ukrainos kariai jau buvo pasitraukę. Rusijos naujienų agentūra „Novosti“ rugsėjo 24 d. medžiagoje pateikia vieno iš separatistų pasakytus žodžius, kuris tvirtina, kad separatistai „išvarė“ karius iš šios teritorijos prieš dvi dienas, t.y. tuo metu, kai jau buvo sutarta dėl paliaubų.

Remiantis REN TV pateikiama informacija, šalia šachtos separatistai pajautė stiprų lavonų dvoką, o tada aptiko slaptą kapavietę. Anot žurnalisto, aptiktos dvi negilios duobės, o kiekvienoje iš jų buvo po du lavonus civilių drabužiais.

Asmenis surištomis rankomis mirtis ištiko dėl į pakaušį paleistų šūvių. Tarp žuvusiųjų mažiausiai viena mergina (naujienų agentūros „Novosti“ informacija, žuvo trys moterys).

Remiantis per televiziją rodomais kadrais, ant lavonų buvo užberta tik šiek tiek žemių. Separatistai tvirtina, kad atsakomybė dėl šių keturių asmenų mirties gula būtent ant Ukrainos karių pečių.

ITAR-TASS naujienų agentūros pateikiama informacija, ši 22-oji šachta nuo Donecko miesto nutolusi 60 kilometrų.

Anot REN TV žurnalisto, gyvenvietėje Žemutinė Krynka buvo aptikta dar penkių asmenų kapavietė. Šio televizijos kanalo pateikiamais duomenimis, tai separatistų kūnai, kuriuos be teismo neva sušaudė Ukrainos kariai. Ant lentelės, kuri, anot žurnalisto, buvo rasta šalia kapavietės, parašyta, kad čia palaidoti Jurijus Ivanovičius Borisovas, Sergejus Vasiljevičius Golubašas, Revazas Zurabovičius Neustrojevas, Maksimas Aleksandorvičius Stechinas ir nežinomas kovotojas su žetonu nr. 257606.

Ukrainos kariai atsisako prisiimti atsakomybę dėl šio incidento.

„Antiteroristinės operacijos“ žiniasklaidos centras teigia, kad žiniasklaidoje pasirodžiusi informacija neatitinka tikrovės ir yra skirta Ukrainos karių diskreditavimui. Šis pranešimas patalpintas socialiniame tinkle „Facebook“.

Ukrainos Nacionalinės saugumo ir gynybos tarybos (NSGT) informacijos centro atstovas Andrejus Lysenka Rusijos žiniasklaidos pranešimus pavadino gerai suplanuota provokacija.


Susidomėjo Rusijos Dūma

Slaptos Donbase aptiktos kapavietės jau sudomino Rusijos Dūmos narius. Partijai „Vieningoji Rusija“ atstovaujantis deputatas Viačeslavas Nikonovas pasiūlė Dūmai suformuoti tarptautinę komisiją, kuri ištirtų šį incidentą, o Rusijos liberaldemokratų partijos lyderis Vladimiras Žirinovskis pareikalavo netylėti apie „siaubingus nusikaltimus“.

Rusijos Dūmos Tarptautinių reikalų komiteto pirmininkas Aleksejus Puškovas informavo, kad atitinkami reikalavimai bus pateikti Europos Tarybai, Europos Tarybos Parlamentinei Asamblėjai bei Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijai (ESBO).

„Rusijos Užsienio reikalų ministerija deda visas pastangas tam, kad JTO, ESBO ir teisių gynimo organizacijos, tokios kaip „Human RIghts Watch“ ir „Amnesty International“, dalyvautų atliekant tyrimą dėl masinių taikių gyventojų kapaviečių šalia Donecko“, - pareiškė Rusijos Užsienio reikalų ministerijos atstovas žmogaus teisių klausimais Konstantinas Dolgovas.

Jis pavadino tai karo nusikaltimu ir išreiškė prielaidą, kad tai – Ukrainos karių darbas, rašo newsru.com.

Pirmasis Dūmos sekretoriaus pavaduotojas Viačeslavas Gribas pabrėžė, kad „ypatingu žiaurumu ir nacistine dvasia pasižymintis nusikaltimas“.

„Mes raginame Rusijos ir tarptautinius teisių gynėjus sukurti nepriklausomą grupę, kuri ištirtų Ukrainos teritorijoje vykdomus karo nusikaltimus“, - pareiškė jis.

Rusijos prezidento Pilietinės visuomenės vystymosi komiteto vadovas Michailas Fedotovas rugsėjo 23 d. pareiškė, kad „informacija apie slaptas kapavietes jį labai papiktino ir sukrėtė“.

Jis taip pat paragino sukurti tarptautinę tyrėjų komandą, o į tragedijos vietą išsiųsti bendrą Rusijos ir Ukrainos teisių gynėjų darbo grupę.

Kraupios kapavietės

Tai jau nebe pirmas kartas, kai aptinkamos kraupios kapavietės. Separatistų užimto Slovjansko centre liepos mėn. Ukrainos kariai taip pat aptiko masinę kapavietę. „Broliškame kape rasti 13 vyrų ir vienos moters lavonai civilių drabužiais. Kol kas nėra žinoma, kas šie asmenys, ir ar atsakomybė dėl šių asmenų žūties gula ant separatistų pečių“, - rašoma portale „Sobesednik“.

Šalia Slovjansko esančiame ežere aptikti šimtai lavonų.

Ukrainos generolo majoro Aleksandro Rozmatino manymu, jaunuolių kūnus į vandens telkinius metė separatistai. Jis įtaria, kad tarp žuvusiųjų yra ir Rusijos piliečių, kurie kovojo ginkluotų Donbaso separatistų pusėje.

Separatistai savo ruožtu tvirtina, kad ežere rasti Ukrainos karių kūnai; neva kovų dėl Slovjansko metu jie iš pradžių sumetė savo žuvusiuosius į vandenį, o vėliau užėmę miestą iškvietė narus, kad šie ištrauktų lavonus ir juos skubiai kremuotų (tokią įvykių versiją pateikia ir „Donecko liaudies respublikos“ televizijos kanalas).

Rugsėjo 5 d. buvo pasirašyta paliaubų sutartis, o naktį iš rugsėjo 6 į 7 d. šis dokumentas buvo išpublikuotas. Rugsėjo 16 d. Ukrainos Aukščiausioji Rada priėmė įstatymą dėl ypatingojo kai kurių Donecko ir Luhansko sričių rajonų statuso. Rugsėjo 20 d. derybų dalyviai pasirašė memorandumą, pagal kurį numatytas karinių dalinių sustabdymas pozicijose, kurias jie buvo užėmę rugsėjo 19 d., ir abiejų konflikto pusių didelio kalibro ginklų atitraukimas 15 kilometrų atstumu.

Užsienio dėmesio sulaukė slaptos Rusijos karių laidotuvės, per kurias buvo laidojami Ukrainoje žuvę Rusijos kariai. Nepaisant deputatų, teisių gynėjų ir visuomenės veikėjų prašymų išsiaiškinti šio incidento aplinkybes, Rusijos Dūma žuvusių desantininkų temą linkusi ignoruoti.

Baisūs kaltinimai – ne pirmą kartą

DELFI primena, kad baisius kaltinimus Ukrainos kariams Rusijos žiniasklaida meta jau ne pirmą kartą. Liepos mėnesį Rusijos valstybinė televizija kraują stingdančiu pranešimu apie tariamai ukrainiečių karių Slovjanske nukryžiuotą vaiką sukėlė pasipiktino bangą.

Vidaus reikalų ministerijos Kijeve atstovė apkaltino Pirmąjį kanalą „sekant Goebbelso pėdomis“. Natalija Stativko žinių stočiai AFP sakė: „Kuo bjauresnis ir baisesnis melas, tuo Rusijos propagandinei mašinai jis labiau patinka“.

Populiari TV stotis savaitgalį parodė interviu su viena moterimi pabėgėlių stovykloje Rusijoje. Ši taip pasakojo apie tariamą Slovjanske įvykdytą nusikaltimą: „Miesto aikštėje, kurią kariai atsikovojo iš prorusiškų separatistų po kelias savaites trukusios apsiausties, buvo suvarytos moterys, vaikai ir seneliai. Tada kareiviai stvėrė maždaug trejų metukų berniuką ir minios akivaizdoje prikalė jį prie lentos“. Šis pasakojimas laidoje buvo pateiktas kaip faktas.

Agentūrai AFP ir kitoms žiniasklaidos priemonėms nepavyko rasti įrodymų, kad minėtas pasakojimas yra tiesa. Pirmasis kanalas atsisakė komentuoti parodytą interviu.

Žurnalistė Galina Timčenko, dirbanti populiariame Maskvos žinių portale „Lenta.ru“, apkaltino stotį „siaubingai pažeidžiant profesinę etiką“. Rusijos opozicijos politikas Aleksejus Navalnas savo tinklaraštyje propagandistus išvadino pamišėliais. „Jie yra pavojingi visuomenei, jie padarė tikrą nusikaltimą“, - teigė jis.