Rugsėjį Japonijos finansinių paslaugų agentūra (FPA) nurodė „Mizuho Financial Group“ vadovams iki spalio 29 d. pranešti, ką jie žino apie kreditus teikiančią antrinę bendrovę ir jos teikiamas paskolas nusikalstamoms grupuotėms, informuoja independent.co.uk.

2011 m. buvo priimtas potvarkis, draudžiantis turėti verslo reikalų su nusikalstamų grupuočių nariais, o JAV Finansų ministerija nurodė finansų institucijoms įšaldyti jakudzos turtą. Nuo tada JAV FM įšaldė apie 55 000 dolerių (137,4 Lt) vertės jakudzos turto, taip pat ir Japonijoje išduotų „American Express“ banko kortelių.

„Spaudimas jakudzai tikrai padidėjo. Nėra abejonių, kad jiems sunku vystyti komercinę veiklą“, – sakė Nacionalinio jakudzos eliminavimo centro generalinis direktorius, buvęs Tokijo policijos departamento vadovas Hideakis Aihara.

Grupuotės Japonijoje nėra draudžiamos, tačiau nepaisant potvarkio dėl draudimo (kuriame taip pat reikalaujama, kad finansinių ar kitokių paslaugų pageidaujantys klientai turi paliudyti, jog neturi ryšių su nusikalstamo verslo atstovais) gresia 500 tūkst. jenų (12,8 tūkst. Lt) bauda ar metai kalėjimo. Įsigaliojus įstatymams, policija ištyrė 164 galimų pažeidimų atvejus su sulaikė devynis asmenis, kurie gali būti patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

Pernai policija už turto prievartavimą, narkotikų prekybą, lošimą, vagystes ir sukčiavimus sulaikė 24 000 jakudzos narių, tarp jų 23-is didžiausios – „Yamaguchi-gumi“ organizacijos vadeivas.

Pastaraisiais metais jakudzos organizacijos nusitaikė į finansų, statybų ir atliekų šalinimo sritis.

„Bankai atidžiai tikrina, ar norintys paskolų neturi ryšių jakudza, kad negautų FPA baudų“, – teigė H. Aihara.

Baimindamasi jakudzos kišimosi prekybą vertybiniais popieriais, Japonijos vertybinių popierių prekiautojų asociacija nuo 2010 m. ėmė reikalauti, kad jos nariai imtųsi veiksmų ir pašalintų iš industrijos grupuotes.