Skandalą sukėlė plačiai paviešinta nuotrauka iš Venesuelos prezidento laidotuvių, kurioje M.Ahmadinejadas įamžintas apglėbęs velionio H.Chavezo motiną - tokiu poelgiu sulaužęs vieną iš tabu Irane.

Irano spauda antradienį cituoja Komo (Qom) religinio centro dvasininkus, kurie šį apkabinimą vadina "draudžiamu", netinkamu elgesiu ir "juokų krėtimu".

Griežtos islamo taisyklės, kurių paisoma Irane, draudžia bet kokį fizinį kontaktą tarp artimais giminystės ryšiais nesusijusių priešingos lyties asmenų. Dvasininkai nedaro išimties net M.Ahmadinejadui.

"Liesti ne mahram (moterį, kuri nėra artima giminė) yra draudžiama bet kokiomis aplinkybėmis, ar tai būtų rankos paspaudimas ar žando palietimas", - sakė vienas iš islamo žinovų Mohammadas Taqi Rahbaras pridurdamas, jog toks kontaktas nėra leidžiamas "net su vyresnio amžiaus moterimi... ir kenkia Irano Islamo Respublikos prezidento orumui".

Ajatola Mohammadas Yazdis, buvęs Irano teisėtvarkos vadovas ir Kvomo religinis lyderis, pareiškė, kad M.Ahmadinejadas "krečia juokus", o jo apsikabinimas nedera prie "jo tautos ir jo posto orumo".

Dvasininkus taip pat papiktino M.Ahmadinejado raštu pareikšta užuojauta venesueliečiams ir jų laikinajam vadovui Nicolas Maduro (Nikolui Madurui); joje Irano prezidentas H.Chavezą apibūdino kaip "kankinį", kuris prisikėlęs sugrįš į žemę su Jėzumi Kristumi ir imamu Mahdi, šiitų garbinamu IX amžiaus šventuoju.

"Jūsų religinės žinios yra ribotos, todėl negalite kištis į šiuos klausimus", - sakė Yazdi, tiesiogiai kreipdamasis į M.Ahmadinejadą.

Irano viceprezidentas Mohammedas Reza Mirtajeddini, M.Ahmadinejadą į Venesuelą praėjusią savaitę lydėjęs ir šalia jo per laidotuves Karakase stovėjęs dvasininkas iš pradžių bandė neigti, kad tarp Irano prezidento ir H.Chavezo motinos buvo koks nors fizinis kontaktas tikindamas, jog nuotrauka buvo sumontuota.

Todėl M.Yazdi davė pastabą ir M.R.Mirtajeddini: "Esate dvasininkas ir dėvite dvasininko apdarą... neturėtumėte neigti to, kas įvyko".

Dėl nederamo apsikabinimo kilęs skandalas davė peno konservatyviems M.Ahamdinejado priešininkams prezidento kritikai, likus trims mėnesiams iki birželio mėnesį numatytų prezidento rinkimų.

M.Ahmadinejadas negali kelti savo kandidatūros rinkimuose dėl Irano konstitucijoje numatyto kadencijų apribojimo, tačiau vietoje jo varžybose dėl prezidento posto gali dalyvauti jo statytinis.