Venesueliečiams pradėjus tris dienas truksiantį atsisveikinimą, netrukus laukiama rinkimų H.Chavezą pakeisiančiam žmogui išrinkti. Socialistas H.Chavezas, Lotynų Amerikos kairiųjų vėliavnešys, Venesuelą valdė 14 metų, per tą laiką naftos turtingoje savo šalyje padidindamas įtampą tarp turtuolių ir vargšų.

Šimtai tūkstančių žmonių mojavo vėliavomis ir skandavo "Chavezas gyvena", kai jo katafalkas septynias valandas važiavo per sostinę - nuo ligoninės, kurioje jis mirė, iki Karo akademijos, kurią jis kažkada pavadino savo antraisiais namais.

Procesijai vadovavo H.Chavezo - buvusio desantininko - pasirinktas politinis įpėdinis, viceprezidentas Nicolas Maduro, kuris vilkėjo Venesuelos vėliavos spalvų drabužius ir kuriam tai iš esmės buvo rinkimų kampanijos debiutas.

Jau karo akademijoje kareiviai nuėmė gėles ir kitus atminimo ženklus, minios užmestus ant medinio karsto, o per įvykusią katalikišką ceremoniją gedinti H.Chavezo motina Elena spaudė prie veido baltą nosinę.

Tada atidarytas karstas buvo padėtas akademijos hole, šalia atsistojo trys jo dukros, sūnus Huguito ir vaikaitė. Kai kurie jų tramdė ašaras.

Argentinos, Urugvajaus, Bolivijos prezidentai - artimi H.Chavezo sąjungininkai - ir pareigūnų minia plojo, daugelis skandavo: "Chavezas gyvas, kova tęsiasi!"

Tada durys buvo atvertos visiems venesueliečiams, kurie laukė didžiulėje eilėje, kad galėtų pareikšti paskutinę pagarbą velioniui. Kai kas žegnojosi, kai kas - kariškių uniformomis - rodė karišką pasveikinimą. Prie karsto budėjo keturių žmonių garbės sargyba.

"Jo veidas buvo gražus. Mes jį prisiminsime tokį, koks jis buvo, tokį, kaip jis gyveno", - pamačiusi velionį AFP sakė Monagaso valstijos gubernatorė Yelitze Santaella.

Palaikai tiesiogiai nebuvo rodomi per valstybinės televizijos reportažą.

H.Chavezo mirtis po beveik dvejų metų kovos su vėžiu yra smūgis jo šalininkams ir Lotynų Amerikos kairiųjų galių aljansui, išprovokavęs nežinią Naftą eksportuojančių šalių organizacijai (OPEC) priklausančioje Venesueloje.

Per 30 dienų, kurios neabejotinai bus įtemptos, turi būti surengti nauji prezidento rinkimai ir su N.Maduro, kuris dabar yra laikinasis prezidentas, tikriausiai varžysis opozicijos lyderis Henrique Caprilesas, kuris spalio rinkimuose pralaimėjo H.Chavezui.

Valdant H.Chavezui, iš Venesuelos naftos buvo remiama brolių Castro komunistinė valdžia Kuboje, be to, jis ne kartą konfrontavo su Vašingtonu - megzdamas draugystes su Vakarams priešiškomis vyriausybėmis Rusijoje, Sirijoje ir Irane.

H.Chavezo palaikai Karo akademijoje, kur jis jaunystėje suvokė savo politinį pašaukimą, bus pašarvoti iki penktadienio; žmonės su velioniu galės atsisveikinti iki tą dieną įvyksiančios oficialios ceremonijos, kurioje dalyvaus aukšto rango svečiai iš užsienio.

Prezidento katafalką, slenkantį sostinės gatvėmis, žmonės taip pat stebėjo pro savo langus, kai kas lipo ant tvorų. Daugelis laikė ar ant drabužių turėjo H.Chavezo atvaizdus.

"Lyderio nebėra, bet šios idėjos niekada nedings, - sakė 32 metų Roberto Galindezas, buvęs profesionalus krepšininkas, o dabar - kompiuterių inžinierius. - Maduro laikosi tos pačios čavistų doktrinos. Jis tęs su tais pačiais idealais".

58 metų H.Chavezas mirė antradienį, nusilpęs nuo kvėpavimo takų infekcijos, atsiradusios po ketvirtos vėžio operacijos. Vasario 18 dieną jis grįžo į Karakasą po dviejų Kuboje praleistų gydymosi mėnesių.