Viceprezidentas Nicolasas Maduro, laikomas H.Chaveso politiniu įpėdiniu, penktadienį paneigė daugybę gandų apie prezidento sveikatą ir pasmerkė opoziciją, kuri kaltina jį melu apie šalies vadovo būklę.

N.Maduro pirmąkart atskleidė, kad H.Chavezas pradėjo chemoterapijos kursą po jam pernai gruodį Kuboje atliktos ketvirtos vėžio operacijos ir vasario 18-ąją nusprendė toliau gydytis Karakase.

"Jo stiprybė svarbesnė nei jam taikomas gydymas, ir jis geros nuotaikos - kovodamas, priimdamas gydymą", - viceprezidentas sakė žurnalistams po mišių už H.Chavezą ligoninėje įrengtoje naujoje "Vilties" koplyčioje.

N.Maduro pridūrė, jog prieš operaciją Havanoje gruodžio 11 dieną H.Chavezas sakė savo padėjėjams, kad egzistuoja "tikimybė, jog neišsikapstysiu", tačiau jis išgyveno.

Praėjusių metų pabaigoje 58 metų lyderio padėtis "pablogėjo" dėl kvėpavimo takų infekcijos. Jam buvo atlikta intubacija, kad būtų lengviau kvėpuoti.

Tačiau kai sausį buvo nustatytas prezidento gyvybiškai svarbių organų būklės "bendras pagerėjimas", kovingo būdo lyderis ir jo gydytojai Kuboje nusprendė pradėti "papildomą gydymą - tai yra chemoterapiją", aiškino N.Maduro.

Jis pridūrė, kad H.Chavezas vasarį nusprendė grįžti į Venesuelą ir sakė savo padėjėjams: "Ketinu pradėti naują papildomo gydymo etapą - intensyvesnį ir labai sudėtingą. Noriu būti Karakase, todėl atlikite viską, ką reikia padaryti, kad saugiai grįžtume į Karakasą."

Viceprezidentas ketvirtadienį sakė, kad H.Chavezas "kovoja dėl savo sveikatos, dėl savo gyvybės, ir mes jam padedame". N.Maduro vėliau pridūrė, prezidento būklė "sudėtinga ir sunki", tačiau smulkiau nepaaiškino.

Aukšti pareigūnai ir H.Chavezo dukra Maria Gabriela (Marija Gabriela) penktadienio vakarą dalyvavo mišiose naujoje ligoninės koplyčioje, o anksčiau tą dieną neigė gandus, kad prezidentas gali būti jau miręs arba mirties patale.

N.Maduro sutelkė ugnį į konservatyvios pakraipos Ispanijos laikraštį ABC ir Kolumbijos radiją "Caracol", vadindamas juos "fašistinėmis" žiniasklaidos organizacijomis, kurios yra dalis "kampanijos prieš stabilumą Venesueloje, meluojančios apie Chavezą".

ABC penktadienį paskelbė, kad H.Chavezas prieš kelias dienas buvo perkeltas į prezidento vilą La Orchilados saloje, kad šalies vadovas savo gyvenimo pabaigoje galėtų pabūti su šeima.