Iki gruodžio 19 dieną įvyksiančio antrojo svarstymo įstatymo projektas bus pataisytas. Šaltiniai Valstybės Dūmoje ir Kremliaus administracijoje pranešė, kad viena iš pataisų tiesiogiai draus Jungtinių Valstijų piliečiams įsivaikinti Rusijos vaikus. Minėta pataisa taip pat uždraus įvaikinimo paslaugų sferoje tarpininkaujančių organizacijų veiklą.

Laikraštis „Vedomosti“ pažymi, kad tuo pačiu Rusija nutraukia rusų ir amerikiečių susitarimą dėl bendradarbiavimo šioje srityje, įsigaliojusį vos prieš pusantro mėnesio – lapkričio 1 dieną.
Valstybės Dūmos pirmininkas Sergejus Naryškinas pirmadienį, gruodžio 17 dieną, pareiškė, kad atitinkamas žemųjų rūmų komitetas tokios pataisos negavo.

Kita pataisa siūlo, kad sankcijos būtų taikomos ne tik Rusijos piliečių teises pažeidžiantiems asmenims, bet ir visiems prisidėjusiems prie „esminių žmogaus teisių ir laisvių pažeidimo“. Tokia formuluotė į „juodąjį sąrašą“ leis įtraukti ir prie kankinimų Gvantanamo kalėjime prisidėjusius asmenis. Juos Rusijos užsienio reikalų ministerija priminė amerikiečiams pirmoje ataskaitoje apie žmogaus teises užsienyje.

Priminsime, kad Amerikos ir Europos žiniasklaida, komentuodama šį dokumentą, įvardijo jį kaip netinkamą ir netgi įžūlų. Tačiau po tam tikro laiko Rusijos Užsienio reikalų ministerija atskirai išbarė amerikiečius už tarptautinės teisės pažeidimus Gvantaname.

Juodajame sąraše galėtų atsidurti net B.Obama

Galų gale, trečiasis pataisų blokas draudžia Amerikos pilietybę turintiems rusams vadovauti arba paprasčiausiai dirbti nekomercinėje organizacijoje, užsiimančioje politine veikla. Jeigu tokią nekomercinę organizaciją finansuoja JAV, jos veikla privalo būti visiškai nutraukta.

Panašu, kad taip valdančioji partija stengiasi vienu šūviu nušauti du zuikius: sugriežtinti reakciją į „Magnickio įstatymą“ bei užtikrinti „sąžiningą politinę konkurenciją“, kurios penkias taisykles Vladimiras Putinas išdėstė savo pranešime parlamentui. Viena prezidento taisyklė suformuluota taip: „Veikėjas, kuris už savo politinę veiklą gauna pinigus iš užsienio, kas tuo pačiu, greičiausiai, tarnauja svetimiems nacionaliniams interesams, negali būti Rusijos Federacijos politiku“.

Vertindami rusų atsaką amerikiečiams, vieni stebėtojai atvirai šaiposi, kiti piktinasi, kad „vaikų problema“ pačioje Rusijoje gerokai didesnė ir aktualesnė nei Rusijos ir Amerikos santykių kontekste. Vis dėlto, kokia bebūtų reakcija, „Dimos Jakovlevo akto“ formuluotės tokios, kad „juodajame sąraše“ gali atsidurti ir pats JAV prezidentas B. Obama, pastebi žurnalas „Komersant-Dengi“.