Nedideliame Šveicarijos Alpių Davoso kurorte vyksiančiame penkių dienų susitikime dalyvaus Brazilijos, Nigerijos ir Pietų Afrikos Respublikos prezidentai, kurie ragins suteikti didesnę paramą besivystančioms šalims, sakė forumo organizatoriai.

Maždaug 2 200 valstybių vadovų, politikų, pramonės magnatų, mokslo atstovų ir kitų ekspertų iš 96 šalių taip pat bus paprašyti šiuo "kritiniu metu" aptarti kitas svarbiausias pasaulines problemas, sakė PEF vykdomasis direktorius Klausas Schwabas (Klausas Švabas).

"Yra daug naujų išeities taškų, pradedant naujuoju Europos Komisijos pirmininku, naujo Palestinos savivaldos prezidento rinkimais, ir baigiant būsimais rinkimais Irake bei nauja Ukrainos vadovybe", - sakė jis.

Naujasis Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka pirmą kartą užsienyje mėgins sutelkti paramą, o neseniai išrinktas palestiniečių lyderis Mahmoudas Abbasas (Mahmudas Abasas) greičiausiai sieks paramos pastangoms iš naujo pradėti Artimųjų Rytų taikos procesą.

Pareigūnai sakė, jog tikisi, kad susitikime dalyvausiantys palestiniečių ir Izraelio atstovai, tarp jų užsienio reikalų ministras Silvanas Shalomas (Silvanas Šalomas) bei vicepremjeras Shimonas Peresas (Šimonas Peresas), per parengiamąsias diskusijas "pamėgins atkurti geranoriškumo atmosferą tarp abiejų šalių".

Davoso slidinėjimo kurorte vyksiančiame susitikime nebus svarbių JAV administracijos narių, tuo tarpu Europai atstovaus nemažai aukščiausio rango pareigūnų, tarp jų Vokietijos kancleris Gerhardas Schroederis (Gerhardas Šrėderis), Lenkijos bei Čekijos prezidentai, taip pat naujasis Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso (Žozė Manuelis Barozu)

Pasaulio ekonomikos forumo (PEF) vadovai teigia, kad rengiantis diskusijoms apie skurdą ir klimato kaitą glaudžiai bendradarbiaujama su Didžiąja Britanija, kuri šiemet pirmininkauja išsivysčiusių pramoninių šalių Didžiojo aštuoneto (G-8) grupei.

"Nepamenu, kad klimato kaitos klausimui būtų skiriama tiek daug dėmesio; iš dalies taip yra todėl, kad G-8 šiais metais jį įtraukė į savo darbotvarkę", - sakė PEF generalinis direktorius Richardas Samansas (Ričardas Samansas).

Ketvirtadienį Nigerijos prezidentas Olesegunas Obasanjo (Olesegunas Obasandžas) ir Pietų Afrikos Respublikos (PAR) vadovas Thabo Mbeki (Tabas Mbekis) dalyvaus aukšto lygio derybose su kadenciją baigusiu Jungtinių Valstijų prezidentu Billu Clintonu (Bilu Klintonu), informacinių technologijų milžinės "Microsoft" įkūrėju Billu Gatesu (Bilu Geitsu) ir airių muzikantu Bono (Bonu). Derybose bus svarstoma, ar G-8 sudaryta pagalbos Afrikai darbotvarkė duoda kokių nors rezultatų.

Antroji Brazilijos prezidento Luizo Inacio Lulos da Silvos (Luiso Inasiju Lulos da Silvos) viešnagė Šveicarijos kurorte, kur jis stengsis užsitikrinti didesnes investicijas į Brazilijos ūkį, kaip tik sutaps su alternatyviuoju Pasaulio socialiniu forumu, kurį globalizacijos ir Davoso susitikimo oponentai rengia Brazilijos Porto Alegrės mieste.

2003 metais paskutinį kartą lankydamasis Davose buvęs kairuolis ir stambiojo verslo kritikas L.I.Lula da Silva ragino skirti daugiau lėšų kovai su skurdu.

"Skirtumas toks, kad Davose remiamasi ne viena ideologija, jame remiamasi skirtingų šalių interesais", - sakė K.Schwabas. Tuo pat metu jis pripažino, kad "verslas ...turi tarnauti visuomenei".

Kaip vienus pagrindinių klausimų, kurie bus svarstomi Davose, PEF vadovas nurodė pasaulyje augančią Azijos šalių, ypač Kinijos ir Indijos, įtaką bei neseną atvejį, kai didžiausia Kinijos asmeninių kompiuterių gamintoja "Lenovo Group" įsigijo JAV kompiuterijos milžinės IBM asmeninių kompiuterių gamybos verslą.

"Aš manau, kad tai simbolizuoja naujos geopolitikos ir geoekonomikos pradžią", - sakė jis žurnalistams.

Manoma, kad į forumą atvyks iškiliausi korporacinės ekonomikos dalyviai, tarp jų - B.Gatesas bei kompiuterijos milžinių "Hewlett Packard", "Dell" ir "Cisco systems" aukščiausio lygio vadovai. Bus ir didžiųjų naftos bendrovių atstovų, daugybė bankininkų ir pramonininkų iš stambiausių pasaulio firmų.

Maždaug septyniasdešimties ministrų, kurių laukiama atvykstant į Davosą, sąraše daugiausia už ekonomiką, finansus ir prekybą atsakingų vyriausybės pareigūnų pavardžių.

Šeštadienį neformalių forumo renginių metu daugiau kaip dvidešimt prekybos ministrų turėtų susitikti su Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) vadovu Supachai Panitchpakdi (Supačajumi Paničpakdžiu). Tai bus "ministrų minisusitikimas", kuriame ketinama aptarti pasaulinės prekybos reikalus.

PPO sunkiai vykstančiose derybose prekybos klausimais visų pirma siekiama besivystančioms šalims padėti pasinaudoti tomis galimybėmis, kurias pasaulinėje laisvosios prekybos sistemoje atveria naujos rinkos.