Apie tai portalo kaliningrad.ru korespondentui pranešė šiam regionui atstovaujantis Valstybės Dūmos deputatas Andrejus Kolesnikas. „Gegužės 25 dieną Dūma ratifikavo susitarimą tarp Rusijos ir Lenkijos dėl pasienio bendradarbiavimo, kurį abi pusės pasirašė 2011 metų gruodžio 14 dieną Maskvoje. Juo siekiama patogesnio Kaliningrado srities ir kaimyninės valstybės gyventojų susisiekimo“, - aiškino A. Kolesnikas.

Priminsime, kad 2011 metų gruodžio 14 dieną Rusijos ir Lenkijos Užsienio reikalų ministerijų vadovai pasirašė Susitarimą dėl judėjimo pasienyje tvarkos, pagal kurią Kaliningrado srities ir kaimyninės respublikos pasienio vaivadijų gyventojai galės važiuoti vieni pas kitus be vizų. Lenkijos Seimas šį susitarimą ratifikavo 2012 metų kovo 16 dieną.

Teisę be vizų lankytis Lenkijos pasienio teritorijoje gaus Kaliningrado srities gyventojai, gyvenantys šiame regione ne mažiau kaip trejus metus. Tokį leidimą gaus ir tie, kurie neturi pilietybės, tačiau gyvena regiono teritorijoje ne mažiau kaip trejus metus.
Toks leidimas kainuos 20 eurų. Nemokamai dokumentai bus išduodami vaikams iki 16 metų ir vyresniems nei 65 metų asmenims. Leidimus ruoš Lenkijos Generalinis konsulatas. Jie galios nuo dvejų iki penkerių metų, bet ne ilgiau, nei galioja užsienio pasas.

Kaliningrado regiono gyventojai Lenkijos teritorijoje galės būti nepertraukiamai iki 30 dienų, tačiau ne daugiau nei 90 dienų per šešis mėnesius. Šis leidimas nesuteikia teisės kaimyninėje valstybėje dirbti ar užsiimti verslu.