Po nelengvos kelionės pasiekusios budriai saugomą Šveicarijos kalnų kurortą Davosą ukrainietės pasirodė prie įėjimo į kongresų centrą, kuriame kasmet vyksta Pasaulio ekonomikos forumas (PEF).

Nors apsnigtame miestelyje orai buvo žvarbūs, protestuotojos nusimetė liemenėles ir užlipo ant tvoros, tačiau buvo sulaikytos.

„Davose prie pastato, kuriame vyksta Pasaulinis ekonomikos forumas, sulaikytos „Femen" aktyvistės Ina Ševčenko, Oleksandra Ševčenko ir Oksana Šačko", - sakoma „Femen" pranešime spaudai.

Taip pat nurodoma, jog merginos įsiskverbė į saugomą zoną prie įėjimo į kongreso pastatą ir, snaiperiams į jas nusitaikius, atliko protesto akciją „Stop Davoso sąmokslui!"

Savo pretenzijas pasaulio lyderiams jos parodė užrašais ant savo pusnuogių kūnų ir rankose laikomuose plakatuose: „Crisis. Made in Davos", „Gangsters party in Davos", „Poor because of you".

Davoso policijos atstovas Thomas Honi sakė, kad šios trys moterys buvo nuvežtos į nuovadą, kur buvo patikrinti jų dokumentai. Pareigūnai sulaikytosioms pasakė, kad joms protestuoti neleidžiama, tačiau vėliau jos bus paleistos.

Šios aktyvistės Ukrainoje veikiančiam feminisčių judėjimui „Femen", kuris išgarsėjo dėl nedidelių protestų, kuriuose dalyvauja pusnuogės merginos, reiškiančios nepasitenkinimą dėl įvairių problemų - pradedant moterų išnaudojimu, baigiant suvaržymais politinei opozicijai. Jos taip pat yra surengusios protestų keliose kitose šalyse.

Tuo tarpu Jungtinėse Valstijose pernai susikūrusio judėjimo „Užimkime Volstritą", protestuojančio prieš JAV finansų pasaulio ekscesus, aktyvistai šeštadienį Davose surengė atskirą demonstraciją. Nedidelė protestuotojų grupė yra apsigyvenusi Davose pasistatytuose sniego nameliuose, kad prireikus galėtų ateiti į pagalbą.

Vienas „Occupy" stovyklos narys penktadienio naktį buvo pakviestas pasisakyti specialiame renginyje PEF kuluaruose, kuriame buvo diskutuojama dėl kapitalizmo ateities. Šiame renginyje taip pat dalyvavo Didžiosios Britanijos opozicijos lyderis Edas Milibandas.

Prasidėjus diskusijai, keli salėje buvę aktyvistai pašoko iš savo vietų ir pradėjo skanduoti šūkius, o pasisakyti turėjęs protestuotojas nulipo nuo scenos.

Kiti klausytojai ragino aktyvistus nutilti, o kilus barniams diskusijos negalėjo vykti apie 20 minučių. Vėliau jos buvo tęsiamos, tačiau be „Occupy" atstovo.