Kaip po svarstymo sakė prezidento Dmitrijaus Medvedevo atstovas Dūmoje Garis Minchas, „įstatymo projektas padidino atsakomybę už visus nusikaltimus, įvykdytus prieš asmenims, jaunesnius nei 18 metų“.

Įstatymo projekte numatyta, kad nusikaltėliams, seksualiai išnaudojusiems jaunesnius nei 14 metų vaikus, gali grėsti „labai rimta bausmė – laisvės atėmimas iki gyvos galvos ir gydymas medicininiais preparatais“, kitaip tariant – cheminė kastracija.

Pirmasis Dūmos vicepirmininkas Olegas Morozovas teigia, kad viena svarbiausių įstatyme numatytų naujovių – sprendimas panaikinti praktiką asmenims, nusikaltusiems prieš mažamečius, skirti lygtinį nuosprendį. Kaip teigia politikas, būtent todėl bausmės pedofilams ir sugriežtės.

„Procedūra bus griežtesnė, o teisė anksčiau laiko išeiti į laisvę atsiras tik tada, kai nusikaltėlis jau bus atlikęs keturis penktadalius jam skirtos laisvės atėmimo bausmės“, - patikino deputatas.

Ypač griežtės bausmės asmenims, kurie prieš vaikus nusikalsta nebe pirmąjį kartą. Jiems gali grėsti ir kalėjimas iki gyvos galvos. Be to, ypatingais atvejais pedofilams gali būti taikomas ir medicininis gydymas – t.y. cheminė kastracija. Sprendimą tokiu klausimu galės priimti tik teismas po išsamios ekspertizės. Jeigu ekspertai nusikaltėlį pripažins pedofilu, jis bus priverstinai gydomas.