Direktyvoje konkrečiai kalbama apie Europos Sąjungą ir Vakarų Europos šalis. Manoma, kad dokumentas pasirašytas vieno iš Rusijos federalinės saugumo tarnybos kontržvalgybos vadovų. Dokumento data – 2003 metų kovo 19-oji diena. O tai reiškia, kad dokumentas įsigaliojo ketveri metai prieš buvusio Rusijos šnipo Aleksandro Litvinenkos nunuodijimą Londone. Naujas specialusis būrys esą savo veiklą pradėjo 2004 metų gegužės 1 dieną.

Šaltinis skelbia, kad šiuo metu dokumentą turi Skotland Jardo kovos su terorizmo padalinio, tiriančio A. Litvinenkos bylą, skyrius.

Kitą savaitę paaiškės, ar bus vykdomas pilnas A. Litvinenkos mirties tyrimas. Rusijos valdžia tvirtina, kad Andrejus Lugovojus, buvęs KGB darbuotojas ir pagrindinis įtariamasis šioje byloje, niekada nebus išduotas Jungtinei Karalystei.

Dokumente, įvardijamame tik kaip „Slaptas dokumentas. Tik vidiniam naudojimui. Kopijuoti draudžiama“, kalbama apie įstatymą, susijusį su „kovos su ekstremizmu veikla“ ir įsigaliojusį po 8 mėnesių. Šaltinis pažymi, kad pačiame įstatyme apie jėgos panaudojimą nekalbama.

Direktyvoje teigiama, kad pagrindiniai tikslai – taikinių „stebėjimas, identifikavimas ir galimas grąžinimas Rusijos Federacijai“.

Tačiau, remiantis „specialiomis direktyvomis“, numatytas „neteisėtų teroristinių organizacijų ir grupuočių, ekstremistinių darinių ir asociacijų lyderių bei individualių asmenų, neteisėtai palikusių Rusijos teritoriją bei ieškomų teisėsaugos pareigūnų, eliminavimas už Rusijos ribų – buvusiose sovietų šalyse ir Europos Sąjungoje“.

Dokumente įvardijami ir itin sunkūs nusikaltimai, už kuriuos ir gresia likvidavimas: terorizmas, nužudymas, pagrobimas, ekstremistinė veikla bei kiti nusikaltimai „prie Rusijos valstybę, jos žmones ir valdžią“.

Dokumente nurodoma suburti „specialius, itin gerai pasirengusius specialiuosius būrius ir grupes, kurie ypatingomis sąlygomis dirbtų Vakarų Europoje ir Europos Sąjungos šalyse“.

Direktyvoje konkrečiai kalbama apie „specialiai apmokytus agentus-analitikus, dirbsiančius Europos Sąjungos valstybėse narėse“.

Dokumentas pasirašytas pulkininko generolo Nečajevo – tuometinio vieno iš Rusijos federalinės saugumo tarnybos kontržvalgybos padalinio vadovų. Dokumento apačioje ir žinybos antspaudas.

Tuometinis Rusijos prezidentas ir dabartinis šalies ministras pirmininkas Vladimiras Putinas „kovos su terorizmu“ įstatymui pritarti Rusijos Valstybės Dūmą įtikino 2006 metų kovą. Priėmus įstatymą, Rusijos federalinė saugumo tarnyba gavo įgaliojimus žudyti „teroristus“ užsienyje.

Tačiau, remiantis minėtuoju dokumentu, galima daryti prielaidą, jog slaptoji programa jau buvo pradėta vykdyti ir anksčiau.