Pasak žiniasklaidos, prabangiuose Davoso viešbučiuose, tokiuose kaip "Steigenberger Grandhotel Belvedere", rengiamuose priėmimuose nebeteks mėgautis ikrais ir omarais, kuriuos pakeis kumpis ir sūris, o vietoje "Dom Perignon" bus siūlomas baltas vynas ir pigesnis šampanas.

Praeitą savaitę išplatintoje PEF programoje nurodoma, kad debatams apie pasaulio finansų sistemos ateitį vadovaus buvęs JAV investicinio banko "Merrill Lynch" vadovas Johnas Thainas.

Tačiau šiam ketvirtadienį atsistatydinus iš "Merrill Lynch" įsigijusio banko "Bank of America", J.Thaino vardas buvo išbrauktas iš Davoso forumo dalyvių sąrašo.

Davose rengiamais ištaigingais pokyliais garsėjęs JAV investicinis bankas "Goldman Sachs" šiemet tokių renginių nusprendė atsisakyti. Vienas šio banko vadovų Gary Cohnas (Garis Konas) yra įtrauktas į PEF dalyvių sąrašą, tačiau jame nebeliko šios kompanijos vykdomojo direktoriaus Lloydo Blankfeino pavardės.

Davose taip pat nepasirodys banko "Citigroup" vadovas Vikramas Panditas, o šiuose forumuose nuolat sublizgėdavęs investicinis bankas "Lehman Brothers" bankrutavo per praeitais metais susitvenkusią ekonominė audrą.

Šiemet praretėjusiai Volstrito delegacijai vadovaus banko "JP Morgan" vadovas Jamesas Dimonas.

Šveicarijos laikraštis "Sonntagszeitung" neseniai citavo "Steigenberger Grandhotel Belvedere" vadovą Ernstą Wyrschą, kuris sakė, jog PEF pokyliams skirtos išlaidos sumažintos 30 procentų.

Pasak viešbučio "Central Sporthotel" vyriausiojo administratoriaus Marco Demischo, paprastai du pokylius viešbučio restoranuose rengdavęs bankas šiemet nusprendė pasitenkinti vienu.

Vadybininkas sakė naujienų agentūrai AFP, kad kito privataus renginio biudžetas sumažintas 25 proc., o jame bus patiekiami "apie 10-15 frankų pigesni vynai".

"Tikriausiai uždirbsime kiek mažiau nei pernai. Pelnas už maistą ir gėrimus sumažės daugiausiai 5 proc., tačiau šis sumažėjimas nebus milžiniškas", - aiškino M.Demischas.

"Citigroup" anksčiau rengdavo didelius pokylius kaip ir "Goldman Sachs" ir kiti. Tačiau šiemet nuotaka visiškai kitokia", - sakė verslo mokyklos IMD profesorius Jeanas-Pierre'as Lehmannas.

Pasak jo, Davoso forumai buvo grindžiami "verslo lyderystės dogma", kuri pastaraisiais mėnesiais patyrė triuškinamą smūgį dėl didžiulės kreditų krizės.

"Ankstesniais metais Davose būta evangelizacinio kapitalizmo elementų. Ten nevykdavo fundamentalūs debatai apie šią sistemą", - pridūrė profesorius.

Tuo tarpu šiemet J.-P.Lehmanas tikisi sulaukti "saviplakos", nes bankininkai ir kiti finansų pasaulio vadovai atsidūrė visuomenės dėmesio centre dėl jų vaidmens finansų krizėje.

Davoso forume dalyvaujančių bankininkų gretos šiemet kur kas labiau praretėjo negu politikų.

Kapitalistiniam pasauliui išgyvenant didžiausią krizę nuo praeito amžiaus 4-ojo dešimtmečio Didžiosios depresijos, komunistinės Kinijos premjero Wen Jiabao ir Sovietų Sąjungos palikimą paveldėjusios Rusijos premjero Vladimiro Putino kalbos dominuos elitinio penkias dienas vyksiančio susitikimo pradžioje.

V.Putinas, Wen Jiabao, Japonijos premjeras Taro Aso, Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Gordonas Brownas Davoso forume dėstys savo mintis, kaip būtų galima išgelbėti griūvančias šalių ekonomikas.

Tikėtina, kad Rusija ir Kinija sulauks didžiausio PEF dėmesio, nes į Davosą nesutiko atvykti nei vienas įtakingas JAV prezidento Baracko Obamos naujosios administracijos atstovas.

PEF organizatoriai pareiškė, jog bus "simboliška", kad Kiniją ir Rusiją stos petys petin su "svarbiausiais pasaulio ekonomikos veikėjais".

"Kinija siunčia labai galingą ženklą. Manau, kad jie nori prisidėti prie viso pasaulio ieškant šios krizės sprendinių", - sakė Singapūro universiteto Politikos mokslų instituto dekanas Kishore Mahbubani.