Akcijoje dalyvauja, teisėsaugininkų duomenimis, - daugiau kaip keturi tūkstančiai žmonių. Vyriausybės rūmus saugo apsupusi milicija. Prie centrinio įėjimo stovi nacionalinės gvardijos specialiosios paskirties būrys.

Mitinguotojų kolonos viduryje važiuoja du automobiliai su garsiakalbiais. Ant automobilio stogo stovi opozicijos lyderiai. Mitingo dalyviai skanduoja: "Atsistatydink, atsistatydink" ir mojuoja vėliavomis, bet jokių kitokių aktyvių veiksmų jie nesiima.

Opozicijos lyderiai ragina dalyvius nepasiduoti provokacijoms - neiti šturmuoti vyriausybės rūmų. Kalbėdamas mitinge vienas opozicijos lyderių, parlamento deputatas Omurbekas Babanovas pareiškė, kad "mes norime reformų ir raginame valdžią jas surengti".

Jis taip pat padėkojo "Rusijai ir Kazachstanui, kad jų žiniasklaidos priemonės objektyviai nušviečia įvykius, vykstančius Kirgizijoje".

Be konstitucijos pataisų, mitinge reikalaujama suteikti tiesioginį eterį opozicijos lyderiams nacionaliniais kanalais. Pirmadienio rytą mitingo dalyvių skaičius padidėjo - prie jų prisijungė žmonės iš artimiausių Biškeko rajonų.

Kelios jaunimo kolonos su šūkiai "Mes už reformas", iš viso maždaug 300-400 žmonių, prisijungė prie mitinguotojų. Taip pat netoli aikštės centro renkasi grupės, kuriose yra po šimtą žmonių. Jie kol kas nesiima jokių veiksmų. Be to, į aikštę atneštos dar dvi jurtos, taigi dabar jų čia yra jau dvylika.

Kirgizijos opozicijos atstovai kiek anksčiau pastatė centrinėje aikštėje dėžę rinkti lėšoms šalies prezidento Kurmanbeko Bakijevo šeimai.

Kaip pareiškė per mitingą centrinėje Biškeko aikštėje teisių gynimo koalicijos "Už demokratiją ir pilietinę visuomenę" lyderis Edilis Boisalovas, "prezidentas ne kartą pareiškė, kad jo giminaičiai turi kur nors dirbti ir maitinti savo šeimas".

"Mes pasirengę surinkti ir perduoti prezidentui pinigų tam, kad jis atleistų savo giminaičius iš valstybės tarnybos", - sakė jis.

Tuo tarpu Kirgizijos prezidentas Kurmanbekas Bakijevas pateikė į parlamentą konstitucijos pataisų įstatymo projektą. Įstatymo projektą pirmadienio rytą perdavė prezidento įgaliotasis atstovas parlamento pirmininkui. Tačiau parlamentas negali pradėti jo svarstyti, nes nėra kvorumo - 28 deputatai, atstovaujantys opozicijai, nusprendė boikotuoti posėdį.

Kalbėdamas parlamente deputatas Azimbekas Beknazarovas, kuris yra opozicinio judėjimo "Už reformas" štabo atstovas, pareiškė, kad pagal reglamentą, šis įstatymo projektas turi būti svarstomas nuo trijų iki šešių mėnesių komitete, ir per tą laiką "mes negalime keisti jame nei taško, nei kablelio". K.Bakijevas "dar kartą apgavo mus", sakė jis.

"Mes ketiname pateikti į parlamentą savo konstitucijos variantą, įformintą kaip naują įstatymą. Prezidentas sąmoningai susipriešina su parlamentu, siūlydamas jam išnagrinėti pagrindinio įstatymo pataisas. Jis žino, kad deputatai negali keisti jo pateiktų nuostatų", - pareiškė A.Beknazarovas.

A.Beknazarovas paaiškino, kad "pagal galiojančią Kirgizijos konstituciją, atskiras nuostatas gali keisti pats projekto autorius, tai yra prezidentas, o parlamentas gali tik sutikti ar nesutikti su jomis".

"Tuo tarpu 38 parlamento deputatai gali patys pasiūlyti naują projektą, mes jį turime. Iš pradžių mes nusileidome prezidentui ir sutikome su mišria valdymo forma, o dabar reikalausime parlamentinės respublikos", - pareiškė A.Beknazarovas.

Jis sakė, kad naujos konstitucijos priėmimo procedūra paprastesnė nei galiojančio įstatymo pataisų ir papildymų priėmimas, ir neatmetė galimybės, kad "naują konstitucijos variantą parlamento opozicija pateiks lapkričio 9 dieną".

Konstitucijos pataisų, kurios apribotų prezidento įgaliojimus ir paskelbtų Kirgiziją parlamentine respublika, reikalauja opozicinis judėjimas "Už reformas", kurio aktyvistai lapkričio 2 dieną pradėjo šalies sostinėje neterminuotą protesto akciją.

K.Bakijevas savo ruožtu gina dabartinę valdžios formą šalyje - prezidentinę ir parlamentinę, siūlydamas padaryti kai kurias pataisas.

Prezidentas susitiks su opozicijos atstovais

Kirgizijos vadovas Kurmanbekas Bakijevas sutiko susitikti pirmadienį su opozicijos lyderiais.

"Kirgizijos prezidentas sutiko priimti pas save opozicijos lyderis ir vesti derybas su jais", - panešė judėjimo "Už reformas!" štabas.

Manoma, kad susitikimas įvyks artimiausiu metu, pažymėjo štabo atstovas.

Todėl opozicijos kolonos, kurios Biškeko centriniu prospektu ėjo valstybinės televizijos kompanijos pastato link, sustojo.

Šiuo metu mitingo dalyviai sugrįžo prie Kirgizijos vyriausybės rūmų pastato, kur ketina laukti, kada pasibaigs prezidento ir opozicijos lyderių derybos.

Opozicija ragina miliciją neginti Kirgizijos valdžios

Opozicijos mitingo Kirgizijoje dalyviai paragino miliciją pereiti į liaudies pusę ir neginti Vyriausybės rūmų.

Milicijos darbuotojai, kurie buvo apsupę Vyriausybės rūmus, pasitraukė nuo pastato ir išėjo iš aikštės.

Dabar milicininkų yra tik viename Vyriausybės rūmų pastato sparne.

Mitinguotojai užėmė visą teritoriją aplink Kirgizijos vyriausybės rūmus, o milicijos darbuotojai stovi atokiau ir stebi, kas vyksta.

Tuo tarpu Vyriausybės rūmuose yra sustiprintų nacionalinės gvardijos ir valstybinės apsaugos padalinių.

Vieną milicijos pareigūną mitinguotojai pakėlė ant rankų ir užkėlė ant automobilio stogo. Iš ten jis pareiškė, kad milicija neketina panaudoti ginklų prieš savo liaudį.

Mitingo dalyviai nuolat skanduoja: "Milicija su liaudimi" ir reikalauja prezidento Kurmanbeko Bakijevo atsistatydinimo.

Naujas laikinasis Kirgizijos VRM vadovas žada atleisti Biškeko milicijos viršininką

Ką tik paskirtas laikinai eiti Kirgizijos vidaus reikalų ministro pareigas Omurbekas Suvanalijevas pažadėjo mitinguotojams atleisti Biškeko vyriausiosios vidaus reikalų valdybos viršininką Moldomusą Kongontijevą.

Kalbėdamas opozicijos mitinge, kuris vyksta priešais Vyriausybės rūmus, A.Suvanalijevas pažadėjo įvykdyti opozicijos reikalavimus.

"Aš dabar eisiu į Vyriausybės rūmus ir pasirašysiu potvarkį atleisti iš pareigų Biškeko VVRV viršininką", - pareiškė jis.

"Milicija nešaudys į savo liaudį", - pabrėžė O.Suvanalijevas. Jis paragino mitinguotojus "rengti savo akciją taikiai, nepažeidžiant įstatymų".

Nuo spalio 6 dienos laikinai ėjo šalies vidaus reikalų ministro pareigas Osmonaly Guronovas, nes anksčiau šį postą užėmęs VRM vadovas Muratas Sultanovas buvo paskirtas Nacionalinio saugumo tarybos pirmininku.