Pristatydamas 57 metų N.Tanajevą, kuris anksčiau dirbo pirmuoju premjero pavaduotoju, A.Akajevas sakė, kad jis - šio posto vertas kandidatas, turintis geros darbo patirties.

"Nikolajus Tanajevas turi geros premjero pirmojo pavaduotojo darbo patirties ir gerai atliko savo darbą valstybinėje komisijoje, tyrusioje įvykius (Kirgizijos pietuose)", - sakė prezidentas. Šiame regione kovo 17-18 dienomis per vietos gyventojų ir milicijos susirėmimus žuvo penki ir buvo sužeista maždaug 90 vietos žmonių.

Po šio incidento šalyje kilo protestai, dėl kurių gegužės 22 dieną atsistatydino buvęs premjeras Kurmanbekas Bakijevas, prisiėmęs atsakomybę už riaušes.

N.Tanajevas vadovavo valstybinei komisijai, kuri nustatė, kad saugumo pajėgos neteisėtai panaudojo ginklus protestuotojų miniai išsklaidyti.

Naujasis premjeras sakė, kad stengsis atkurti tvarką šioje buvusioje sovietinėje respublikoje. "Pateisinsiu jūsų pasitikėjimą ir nenuilsdamas dirbsiu Kirgizijos žmonių labui. Dirbsiu sąžiningai ir atsižvelgsiu į jūsų norus. Esu įsitikinęs, kad mes rasime bendrą kalbą", - sakė jis.

Protestuotojų žūtis ir numanomas vyriausybės nenoras surasti ir nubausti kaltuosius sukėlė šalyje didelę įtampą. Šį mėnesį tūkstančiai protestuotojų, reikalavusių nubausti atsakingus pareigūnus ir panaikinti vienam opozicijos deputatui keliamus kaltinimus, dvi savaites blokavo pagrindinį šalies šiaurę ir pietus jungiantį kelią.

A.Akajevas buvo išreiškęs viltį, kad praėjusią savaitę atsistatydinus vyriausybei situacija šalyje pagerės, bet opozicija šį žingsnį pavadino "pusinėmis priemonėmis", nepatenkinančiomis protestuotojų reikalavimų.

Padėtis Kirgizijoje, kur viešpatauja nedarbas ir skurdas, ypač - šalies pietuose, lieka įtempta. Pristatydamas N.Tanajevo kandidatūrą A.Akajevas deputatams sakė, kad jo paskyrimas "užtikrins perimamumą tarp ankstesnio ir naujojo ministrų kabineto". Prezidentas pažymėjo, jog N.Tanajevas - "rusas, bet savo dvasia yra kirgizas".

Už N.Tanajevą balsavo 36 iš 42 posėdyje dalyvavusių Liaudies atstovų susirinkimo deputatų. Iš viso aukštuosiuose parlamento rūmuose dirba 45 deputatai. Pasak prezidento, ankstesnės vyriausybės atsistatydinimas buvo daugiausiai susijęs su tuo, kad buvo pažeistos žmogaus teisės per milicijos ir opozicijos susirėmimus kovo mėnesį šalies pietuose.

Kaip pareiškė A.Akajevas, naujoji vyriausybė turi užtikrinti piliečių teisių ir laisvių apsaugą. Vyriausybė gali būti formuojama koalicijos pagrindu, bet "tai turi būti profesinių žinių ir patirties koalicija", pažymėjo jis.

N.Tanajevas deputatams sakė, kad naujosios vyriausybės uždaviniai bus makroekonomikos stabilumo užtikrinimas, gamybos didinimas, visiškas vykdomosios valdžios veiklos skaidrumas ir "konstruktyvus dialogas su šalies liaudimi".