Ekonomikos ir inovacijų ministerija (EIMIN), siekdama skatinti jaunimo verslumą, finansuoja verslumo ugdymo projektus, kuriuos įgyvendina bendradarbiaudama su Inovacijų agentūra ir organizacija VšĮ „Lietuvos Junior Achievement“ – jaunimo verslo ir ekonominio švietimo programų lydere Lietuvoje.

„Moksleiviai verslo idėjų atranda kasdieniame gyvenime, o joms įgyvendinti pasitelkia technologijas ir tvarius sprendimus. Taip jų verslai tampa aktualūs visuomenei. Skatiname jaunimą būti kūrybingą ir nepriklausomą, todėl verslumo ir finansinio raštingumo kompetencijas pradedame ugdyti dar mokyklos suole, kad šios žinios ateityje taptų naudingais įgūdžiais “, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Aušrinė Armonaitė

Šį kartą kviečiame susipažinti su dirbtiniu intelektu paremtais drabužių matavimosi projektais. Juos siūlo Vilniaus Abraomo Kulviečio klasikinės gimnazijos ir Kauno jėzuitų gimnazijos mokiniai.

Norėjo spręsti vartotojiškumo problemą

Kauno jėzuitų gimnazijos moksleiviai parodoje pristatė projektą „Nex“. Idėjos autoriai įsitikinę, kad jų sukurta priemonė padėtų sumažinti netinkančių drabužių pirkimą.

„Mes kuriame internetinį „plaginą“ (įskiepį; tai programinis komponentas, suteikiantis naują funkciją). Jame žmonės, įvedę įvairius savo kūno matmenis, gali pamatyti, kokio tipo drabužiai jiems tinka. Jiems nurodomi net konkretūs prekių ženklai, dydžiai“, – pasakoja projekto bendraautoris Amandas.

Anot jo, Vokietijoje net 70 proc. internetu perkamų drabužių yra grąžinami. Dėl šios priežasties moksleivių pasiūlyta idėja galėtų padėti spręsti vartotojiškumo problemą.

Kiekvienas dirba srityje, kurią išmano geriausiai

„Nex“ projekto bendraautorius Paulius sako, kad neretai drabužių parduotuvių logistikos sritys yra labai apkrautos. Nuolat grąžinti internetu įsigytus drabužius nėra patogu nei patiems klientams, nei įmonėms.

„Juk reikia laukti, mokėti pinigus. Mugėje mes ir dalyvaujame su šia idėja, kurios dėka būtų sumažinama logistika. Tai padėtų tiek įmonėms, tiek žmonėms“, – įsitikinęs moksleivis.

Vaikinai sako, kad darbus jie dalijasi labai sąžiningai – visi atsakomybės turi po lygiai.

„Paulius yra finansininkas, Amandas – informacinių sistemų specialistas. Aš esu atsakingas už rinkodarą ir kontaktus su mūsų partneriais“, – sako Gustas.

Jaunuoliai teigia, kad ši mugė jiems buvo labai vertinga

„Aš čia dalyvauju pirmą kartą. Tenka prieiti prie nepažįstamų žmonių, užmegzti akių kontaktą. Tai didina pasitikėjimą savimi“, – pasakoja Paulius.

Jo kolega Amandas antrina, kad šią mugę taip pat vertina labai teigiamai.

„Mokykloje dažniausiai būni pasirašęs tekstą, kurį išmoksti. Čia turi ekspromtu rinkti žodžius, kalbėti. Manau, man ši patirtis gyvenime tikrai padės“, – teigia pašnekovas.

Sukūrė tvarumą skatinančią programėlę, kuri padės ir sutaupyti

Antroji grupė pristatė programėlę, kuri gali padėti išspręsti dažną problemą – ką apsirengti šiandien? Projekto „Picfit“ bendraautorius Matas pasakoja, kad jų idėja yra sukurti programėlę, į kurią žmonės galėtų įkelti savo turimų drabužių nuotraukas, o dirbtinis intelektas pasiūlytų drabužių derinius.

„Tokiu būdu mes skatiname tvarumą. Juk žmonės, kurie naudosis šia programėle, tikėtina, nepirks tiek daug drabužių, mat atras naujų rūbų kombinacijų“, – supažindina moksleivis.

Šio projekto bendraautorė Rugilė pabrėžia, kad vienas iš didžiausių jų idėjos pranašumų – žmogus galės pamatyti, kaip konkretus drabužis atrodo jį apsivilkus.

„Juk pirkdami drabužį iš parduotuvės matome, kaip jis tinka modeliui. Tačiau nepasimatavus negalima sužinoti, kaip drabužis tiks konkrečiai man“, – sako ji.

Programėlė, kuri sutaupytų daug laiko

„Picfit“ bendraautorius Matas teigia, kad, kurdamas idėjas apie galimus projektus, jis prisiminė vaikystėje matytą filmuką, kuriame personažas ieškojo jam tinkamų drabužių.

„Tada pagalvojau, kad gal būtų šaunu įgyvendinti šią idėją. Juk žmonės tikrai praleidžia daug laiko rengdamiesi. O mūsų programėlė tinkamus derinius sugeneruotų vos per 30 sekundžių“, – pranašumus vardija pašnekovas.

Jo kolegė Rugilė paaiškina, kad programėlė veiktų naudojant dirbtinį intelektą.

„Sukurtus derinius jis paprašytų įvertinti skalėje nuo 1 iki 5. Dar prieš tai planuojame padaryti apklausą, kurioje reikėtų pateikti informaciją apie savo stilių, mėgstamas spalvas. Tokiu būdu vartotoją pasieks kuo tikslesnė informacija“, – pasakoja moksleivė.

Daug išmoko ir sužinojo

Aktualią problemą užsimoję spręsti jaunuoliai sako, kad besirengdami šiai mugei kiekvienas išmoko naujų dalykų.

„Išmokome dirbti komandoje, jaustis kaip komanda. Ir nors buvo nesutarimų, žinojome, kad viską reikia spręsti. Svarbu atlikti tai, kas geriausiai sekasi būtent tau, o draugas taip pat turi dirbti toje srityje, kurioje jis geriausiai jaučiasi. Tokiu būdu tampi idealia komanda“, – įsitikinusi „Picfit“ bendraautorė Gytė.

Kita komandos narė Rugilė nurodo, kad dalyvaudama projekte ji išmoko komunikuoti, kilus nesklandumų, ieškoti geriausio sprendimo, taip pat ji geriau susipažino su naujausiomis technologijomis, dirbtiniu intelektu.

„Sužinojau, kaip naudojant dirbtinį intelektą galima spręsti tvarumo problemas“, – džiaugiasi pašnekovė.

Adriana papildo, kad taip pat jų komanda daug sužinojo apie rinkodarą, be kurios joks verslas neegzistuoja.

Po šio renginio dalyviai teigia neplanuojantys sustoti ar perleisti savo idėjų kam nors kitam.

„Šiandien sulaukėme klausimo, ar šią idėją planuojame parduoti, ar vystysime toliau patys. Taip, ją tikrai planuojame vystyti. Tvarumo siekis yra aukščiau už norimą pelną. Mes norime kuo mažiau drabužių išmesti ir kuo daugiau jų vėl panaudoti“, – teigia „Picfit“ projekto bendraautorė Rugilė.

Apie programą

„Accelerator_x“ – tai moksleivių antreprenerystės ugdymo programa, suteikianti realią verslo kūrimo patirtį dar mokyklos suole. Į programą įsitraukę mokiniai praktiškai dalyvauja savo įkurtos įmonės veikloje, pasiūlydami rinkai prekę ar paslaugą, ir įgyvendina visus realios bendrovės veiklos etapus nuo verslo idėjos ir praktinio realizavimo iki jos uždarymo.

Mokinių bendrovę kuruoja mokykloje dirbantis mokytojas, parengtas dirbti su programa, o mokinius konsultuoja verslo savanoris, kuris dalijasi savo įžvalgomis ir patirtimi.

Šaltinis
Temos
Projektas „Verslas su EIMIN nuo mokyklos suolo“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją