– Kodėl, kai rytais tamsiau, yra sunkiau keltis?

– Visuomet yra lengviau atsikelti, kuomet yra šviesiau. Mes natūraliai pabundame nuo šviesos, nes mažėja melatonino gamyba, organizmas pats pradeda busti. Rudenį ir žiemą visiems sunkiau keltis rytais. O kaip mums lengviau prisižadinti? Įsijungti šviesą, atitraukti užuolaidas ir, idealiausiu atveju, ryte iškart eiti pasivaikščioti gryname ore. Tuomet labai greitai pabundame, tampame žvalesni ir geriau pradedame dieną. Jei to negalime daryti dėl prasto oro, tuomet pasidarykite puodelį arbatos ar kavos ir pabūkite prie lango, dienos šviesoje.

– Kas yra miego ritmas ir kaip jis veikia?

– Mūsų miego ritmą, kitaip dar vadinamą cirkadiniu ritmu, lengva išsiaiškinti. Pavyzdžiui, kada natūraliai mes daugiausiai dienų iš eilės einame miegoti ir kada keliamės? Toks ir yra mūsų ritmas. O kaip mes jį lengvai išbalansuojame? Nuo pirmadienio iki penktadienio keliamės 6 valandą ryto, o einame miegoti 22–23 val., tačiau šeštadienį nusprendžiame pamiegoti ilgiau ir taip išsimuša ritmas iš vėžių. Būna taip, kad cirkadinis ritmas taip išsibalansuoja, kad šeštadienį esame ne pailsėję, o pavargę!

– Ar mes padarome sau meškos paslaugą kai nusprendžiame savaitgaliais ilgiau pamiegoti?

– Taip. Gali atrodyti, kad esame pavargę po visos savaitės, bet organizmui ir miego ritmui yra sveikiau keltis ir gultis tuo pačiu metu visą savaitę.

– Jeigu priprastume savaitgalio rytais keltis 6–7 val., tai po kažkiek laiko mes jaustumėmės geriau? Kiek laiko reikėtų laikytis tokio režimo?

– Manau, kad po mėnesio, jeigu tuo pačiu metu eitume miegoti ir keltis, ir tą atidžiai sektume, mūsų savijauta būtų geresnė ir būtų lengviau atsikelti.

Jovita Aleknienė

– Kaip lengviau užmigti? Ką reikėtų daryti vakare?

– Pati svarbiausia taisyklė, nepaisant to, kad reiktų tuo pačiu metu gultis – vengti šviesos šaltinių vakare. Bent porą valandų prieš miegą prigesinti šviesas, jog namuose būtų jauki atmosfera. Nenaršyti telefone, nežiūrėti filmų, nebūti prie kompiuterio bent 2 valandas prieš miegą.

– O kaip organizmas reaguoja į prieblandą?

– Pagal mūsų cirkadinį ritmą, kad jau artėja laikas miegoti, pradeda gamintis melatoninas. Melatoninas yra labai svarbus tam, kad mes užmigtume ir giliai miegotume.

– Kokias pasekmes suteikia naršymas telefone prieš miegą, ypač naršymas tamsoje?

– Pirmas dalykas tai blaško, nes dažniausiai tai yra greita informacija, visokie vaizdai: vaizdo įrašai, paveikslėliai ir t.t. O svarbiausias dalykas, kad telefonai skleidžia mėlyną šviesą, kuri kenkia melatonino gamybai ir mūsų bendram užmigimui.

– Kaip knygos skaitymas prieš miegą paveiktų organizmą?

– Knygos skaitymas yra puikus dalykas prieš miegą. Nurimsta mintys ir paruošia mus geresniam miegui. Tačiau tai reiktų daryti tokioje šviesoje, kuri nevargintų akių.

– Įsisukus į įvairius dienos reikalus, patiriant stresą, žmonėms būna sunku užmigti, ar yra kokių nors vaistažolių arbatų, kurios padėtų užmigti?

– Jeigu kamuoja mintys ir buvo diena, pilna emocijų, geriausias vaistas – išeiti į gryną orą bent 20–30 min. lėtai pasivaikščioti, tai labai padeda pravalyti mintis. Pabrėžiu, kad pasivaikščiojimas turi būti ramus. Pusvalandį prieš miegą puikiai tinka ramunėlių arbata, melisos arbata, valerijono arbata arba arbatų mišiniai.

Visą LNK laidos „Vidurdienio žinios“ siužetą rasite čia: