Saugo nuo vėžio ne tik moteris, bet ir vyrus

Toks žingsnis, pasak profesorės, yra labai svarbus ir pradžiuginęs gydytojus. Apie vakciną nuo ŽPV dauguma turi netinkamą asociaciją ir mano, kad tai yra tik moterims skirta vakcina.

„Kad būtų lengviau, vis sakydavome, kad tai skiepas nuo gimdos kaklelio vėžio. Bet taip nėra. Tai yra skiepas nuo ŽPV. Šis virusas sukelia ne tik gimdos kaklelio vėžį, tai yra ir išangės vėžys, vyrams burnos ir ryklės vėžys, varpos vėžys“, – sakė prof. Ž. Bumbulienė.

ŽPV, pasak gydytojos, yra labiausiai paplitusi lytinė infekcija, ja per gyvenimą užsikrečia net apie 80 proc. lytinį gyvenimą gyvenančių žmonių. Moterys dažniausiai užsikrečia jauname amžiuje, tačiau vyrams pagal statistiką rizika užsikrėsti išlieka didelė visą gyvenimą.

Žmogaus papilomos virusas

Norint suvaldyti ŽPV, nuo šio viruso turėtų būti paskiepyta 90 proc. mergaičių, tačiau Lietuvoje, pasak profesorės, geriausiu atveju paskiepijama 60 proc. mergaičių.

„Kai paskiepijama 90 proc. mergaičių, apsauga yra ir berniukams. Kai pasiskiepijusių mažiau, tai berniukams apsauga yra minimali. Todėl reikia skiepyti ir juos“, – kalbėjo prof. Ž. Bumbulienė.

Profesorė sako, kad šis skiepas yra tikrai saugus, juo jau daug metų skiepijamos mergaitės, be to, užtikrina gerą apsaugą.

„Apsauga nuo gimdos kaklelio vėžio yra 90 proc. Kalbant apie išangės vėžį ir būtent tuos tipus, kurie yra devinvalentėje vakcinoje, tai apsauga yra 95 proc. Tai labai didelė apsauga. ŽPV infekcija sukelia beveik 100 proc. gimdos kaklelio vėžio, bet išangės vėžio maždaug iki 90 proc., varpos vėžio iki 60 proc.

Žana Bumbulienė

Ypač ši vakcina svarbi homoseksualiems vyrams, bet dažniausiai sakoma, kad tegu jie patys ir skiepijasi. Bet efektyviausia vakcina tada, kai skiepijame dar berniukus, kai jie 11 metų, jie tikrai dar nežino, kokie bus ateityje, todėl saugokime savo vaikus“, – kalbėjo gydytoja.

Pasiskiepyti verta ir suaugus

Visgi šia vakcina skiepijasi ir suaugę žmonės. Seniau, pasak gydytojos, kalbėta, kad pasiskiepyti būtinai reikia iki pirmų lytinių santykių, o vėliau vakcina pavėluota. Tačiau tai – netiesa.

„Tikrai taip nėra. Net jei užsikrėtėme tuo virusu, organizmas jį pašalino, bet galime vėl iš naujo užsikrėsti. Didžiausia rizika kyla tada, kai virusas patenka ir lieka organizme, kai prasideda lėtinė infekcija. Todėl jauname amžiuje, kai dar keičiami lytiniai partneriai, būtų didelė prasmė pasiskiepyti. Nes patekusi infekcija nepalieka jokio imuniteto, ja galima užsikrėsti vėl“, – sakė prof. Ž. Bumbulienė.

Vis dažniau kalbama, kad net moterims, jau turėjusioms kitų gimdos kaklelio ligų irgi verta pasiskiepyti, kad kiltų mažesnė rizika susirgti vėžiu. Deja, tačiau jau suaugus, kai valstybė nekompensuoja šio skiepo, tenka už jį susimokėti patiems. O vakcina brangi – viena dozė kainuoja daugiau nei 100 eurų.

Gimdos kaklelio vėžys yra ta onkologinė liga, kurią su skiepais būtų galima išnaikinti išvis. Tai beveik pavyko Australijai, kuri jau ilgą laiką nuo ŽPV skiepija tiek berniukus, tiek mergaites.

„Lietuvoje dar labai daug moterų turi gimdos kaklelio vėžį ir miršta nuo jo, nors šios ligos galima pilnai išvengti“, – sakė pašnekovė.

Gimdos kaklelio vėžio prevencija susideda iš dviejų pakopų – skiepų ir patikros.

Prevencinė gimdos kaklelio vėžio patikros programa priklauso moterims nuo 25 iki 60 metų, ji yra visiškai nemokama. Jaunoms moterims kas 3 metus atliekamas citologinis tyrimas, o moterims virš 35 metų atliekamas ŽPV tyrimas, kad būtų nustatyta rizika.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)