Laidoje „Delfi rytas“ „Eurovaistinės“ vaistininkė Milda Lukošaitytė patarė, kaip apsisaugoti nuo erkių.

Pasak M. Lukošaitytės, šį sausį nuo erkinio encefalito vaistinėje pasiskiepijo du kartus daugiau žmonių nei pernai.

„Tai rodo, kad žmonės darosi sąmoningesni, daugiau apsisaugo pati visuomenė. Tai labai sveikintina, nes liga tikrai yra sunki“, – kalbėjo M. Lukošaitytė.

Milda Lukošaitytė

Vienas iš dažnai girdimų teiginių apie erkinio encefalito skiepus, tai kad vakcinuotis verta tik šaltuoju metų laiku – neva pavasarį ar vasarą skiepytis per vėlu.

Visgi M. Lukošaitytė sako, kad skiepytis tikrai galima visais metų laikais. Tiesa, optimaliausia skiepytis pavasario pradžioje ar žiemos pabaigoje, nes iki visiško erkių pabudimo dar spės susidaryti pilnas imunitetas.

„Bet kad ir kada pasiskiepysite, imunitetas susidarys. Skiepyti galima vaikus nuo 1 metų, o suaugusiems metų ribos nėra“, – sakė vaistininkė.

Imunitetas susidaro po 2 vakcinų. Jei skiepijama įprasta schema, po pirmos dozės iki antros turi praeiti nuo mėnesio iki trijų mėnesių, trečia dozė turi būti gauta po metų.

Erkė

Jei skiepijatės vėlai pavasarį ar vasarą, galima tai daryti pagreitinta schema. Po pirmos dozės antra turi būti suleista po savaitės ar dviejų. Po antros dozės praėjus 3 savaitėms, organizmas jau bus sukūręs imunitetą.

Pasiskiepijus vaistinėje arba klinikoje, duomenys būna suvedami į e. sveikatos sistemą. Joje galima pasitikrinti, kada buvote skiepytas.

„Kai įrašų nėra, būtų gerai prisiminti, ar jau buvo du skiepai, ar ne. Jei jie buvo, imunitetą galima tiesiog atnaujinti papildoma doze. Jei ir to neprisimenate, galima iš kraujo atlikti antikūnų tyrimą. Jis parodys, ar imunitetas iš tiesų yra susidaręs, ar reikia nuo pat pradžių pradėti visą schemą, ar užteks tik papildomos dozės“, – kalbėjo M. Lukošaitytė.

Erkinis encefalitas – itin sudėtinga liga. Pirma jos stadija pasireiškia praėjus dienai arba 5 dienoms nuo įkandimo. Pakyla temperatūra, prasideda kaulų, raumenų skausmas, bet per kelias dienas tokia prasta savijauta praeina.

Erkė

Po šio etapo pagerėjimas gali tęstis net mėnesį, bet prasideda antroji ligos banga.

„Todėl įkandus erkei reikia pasižymėti tą datą kalendoriuje ir stebėti save. Nuo erkinio encefalito gydymo nėra, ligoninėje gali padėti tik malšinti simptomus“, – sakė pašnekovė.

Liekamųjų erkinio encefalito reiškinių gali būti daugybė. Žmogui po ligos gali būti sunku orientuotis aplinkoje, sunku skaityti, drebėti rankos, kankinti galvos skausmai. Viena iš baisiausių pasekmių – paralyžius.

Einant į gamtą visada reikėtų apsirengti prigludusiais drabužiais, geriausia – baltais, kad užlipusi erkė iškart būtų pastebėta, palikti kuo mažiau neuždengtų kūno plotų, pasipurkšti specialiais purškalais nuo erkių.

Laimo liga

Priešingai nei nuo erkinio encefalito, skiepų nuo Laimo ligos, kurią taip pat sukelia erkės, nėra. Visgi yra vaistai, todėl labai svarbu pirmuosius ligos simptomus pamatyti kuo anksčiau. Vienas iš jų – vaikščiojanti eritema, tai raudona dėmė ant odos, kuri gali atsirasti vis kitoje vietoje. Taip pat sąnarių skausmas, jų tinimas. Kuo ankstesnėje stadijoje nustatoma Laimo liga, tuo mažesnė tikimybė, kad bus liekamųjų reiškinių.

Vaistininkė primena, kad po pasivaikščiojimo reikėtų apžiūrėti ne tik save, bet ir augintinius, mat jiems erkės taip pat itin pavojingos. Negana to, nuo jų erkė gali užropoti ir ant žmogaus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją