Atlikus tyrimus, gydytoja vyrui išrašė ir vaistų nemaloniems simptomams malšinti. Tačiau, parsinešęs vaistinėje nusipirktus vaistus vyras sutriko, pamačius, kokio dydžio tabletės.

„Tokias man net psichologiškai sunku nuryti. Tad pradėjau domėtis, gal galima jas pasmulkinti. Bet informaciniame lapelyje rašoma, kad jų negalima skelti pusiau. Galima nebent ištirpinti vandeny. Tačiau, ar tokiu atveju jos veiks taip pat gerai?“ – prašė paklausti sveikatos specialistų Aurimas.

Kodėl verčiau nedalinti?

Į skaitytojo klausimą sutiko atsakyti „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Giedrė Tautkevičienė.

„Skaitant vaisto informacinį lapelį, galima daryti išvadą, kad, tirpinant tabletę, apvalkalas išnyksta ir tabletė sukrenta į granules, kurios pačios yra apsaugotos. Kramtymo metu granulės gali suirti ir būti pažeistos skrandžio sulčių, o, ištirpinus vandenyje, jos lieka ir įsisavinamos nepažeistos. Dėl šios priežasties veikimas išlieka toks pat. Jei gamintojas nurodo, kad tabletę galima tirpinti, prieš įregistruojant vaistą buvo atlikti tyrimai palyginantys vaisto poveikio efektyvumą tiek ištirpintą, tiek nurytą nepažeistą, tiek pažeistą tabletę“, – pasakojo G. Tautkevičienė.

Anot vaistininkės, jei tabletė neturi griovelio, kaip buvo šiuo atveju, dalinti jos nerekomenduojama, kad pažeidus apvalkalą nesumažėtų vaistų veikimas.

Giedrė Tautkevičienė

„Kadangi tabletės būna padengtos specializuotais apvalkalais, kurie prailgina vaisto veikimą, apsaugo nuo skrandžio sulčių poveikio ar veikliosios medžiagos koncentracija nėra tolygiai pasiskirsčiusi tabletėje.

Ypač reikėtų atkreipti dėmesį , kad neturėtų būti dalinami modifikuoto ar prailginto atpalaidavimo tabletės. Tai būna nurodyta ant pakuotės“, – įspėjo pašnekovė.

Ji teigė, kad, jei bus pažeistas plėvele dengtos tabletės apvalkalas, kuris neturi griovelio, taip pat gali pasireikšti šalutinis vaistų poveikis.

„Pavyzdžiui, kraują skystinančio aspirino tabletės turi specialų dangalą, kuris apsaugo skrandį nuo galimo vaisto dirginančio efekto. Pažeidus plėvelę, gali atsirasti skrandžio skausmas ar ilgainiui formuotis erozijos, žaizdos. Tas pats galioja, jei tabletė bus sukramtyta. Taip pat pažeidus kai kurių tablečių ar kapsulių apvalkalus, veiklioji medžiaga gali pilnai nesuveikti dėl sąveikos su skrandžio sultimis.

Sukramčius tabletę, kuri turėtų būti praryta, kyla didelė tikimybė, kad pacientas nesulauks maksimalaus vaisto teikiamo poveikio. Kramtant tabletę pažeidžiamas apvalkalas, kuris saugo veikliąją medžiagą nuo netinkamos sąveikos su aplinka. Jei abejojama, kurias tabletes galima kramtyti, o kurias ne – šią informaciją galima rasti informaciniame lapelyje ar paklausti vaistininko“, – rekomendavo G. Tautkevičienė.

Vaistai

Vaistininkė sakė, kad nerekomenduoja išberti kapsulių turinio, nes kapsulės apvalkalas taip pat apsaugo veikliąją medžiagą nuo skrandžio sulčių, maisto ar seilėse esančių fermentų. Tačiau yra atvejų, kai kapsules galima ardyti, mat veiklioji medžiaga papildomai būna apsaugota, arba kai pacientas turi rijimo problemų ir kitos farmacinės formos nėra – tada su gydytojo žinia vaistas gali būti vartojamas be apvalkalo.

Vaistų vartojimo ypatumai

G. Tautkevičienė patarė, kaip teisingai reikėtų vartoti vaistus.

„Burnoje tirpias tabletes galima tirpinti minimaliame vandens kiekyje, taip pat laikyti po liežuviu ar kramtyti. Šias tabletes yra gerai laikyti po liežuviu, kadangi burnos gleivinėje yra greita kraujotaka, tad vaistas suveikia greičiau, nei prarytas, pvz., vaistas spaudimui mažinti – kaptoprilis.

Prailginto ir modifikuoto atpalaidavimo tabletės turi būti praryjamos, kad nebūtų pažeistas tabletės apvalkalas. Vaistas po truputį atsipalaiduotų į sisteminę kraujotaką ir palaipsniui pradėtų veikti, užtikrindamas ilgalaikį veikimą. Plėvele dengtos tabletės turėtų būti nuryjamos, nes apvalkalas saugo veikliąją medžiagą nuo išorės veiksnių. Tuo tarpu žvakutės gali būti vaginalinės arba išeinamosios angos, jos dažniausiai naudojamos tik nakčiai, kadangi stovint preparatas gali išbėgti. Jei žvakutės skirtos naudoti kelis kartus per dieną, įsidėjus ją, reikėtų 20–30 min. pagulėti lovoje“, – rekomendavo pašnekovė.

Vaistai

Kartu ji atkreipė dėmesį, kad antibiotikai vaikams, dažnai būna miltelių pavidalu, todėl labai svarbu juos pasigaminti taisyklingai, kad būtų gauta reikiama koncentracija.

„Atvėsintas virintas vanduo turi būti pilamas žemiau prie vaisto pridedamo dozatoriaus nurodytos žymos, nes tirpstant milteliams tūris pakils. Ištirpus milteliams ir oro burbuliukams nusėdus, reikia papildomai įpilti vandens iki nurodytos ribos“, – paaiškino „Gintarinės vaistinės“ vaisininkė.

Kartu ji pagyrė skaitytoją: „Galime pasidžiaugti skaitytojo sąmoningumu ir rūpinimusi savo sveikata, kad jis perskaitė informacinį lapelį ir konsultuojasi. Visada geriau neužsiimti savigyda, o skaityti informacinį lapelį ar pasitarti su vaistininku. Beje taisyklingo vaistų vartojimo tema yra viena aktualiausių ir dažniausių mūsų vaistinėje visą parą veikiančiose konsultacijose telefonu“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)