Grilyje arba mikrobangų krosnelėje paruoštuose grybuose gerokai padaugėja antioksidantų, saugančių žmogaus organizmo ląsteles nuo ligų, o štai virtuose arba keptuvėje keptuose grybuose jų kiekis sumažėja, skelbia BBC.

Tokios nuomonės laikosi Ispanijos mokslininkai, ištyrę keturių skirtingų rūšių termiškai neapdorotų grybų savybes ir palyginę jas su tų pačių virtų arba kitaip paruoštų grybų sudėtimi.

Mokslininkai tikina, kad jei grilyje grybus kepsime su šlakeliu aliejaus, maistinė jų vertė dar labiau pagerės.

Grybuose esama begalės naudingų medžiagų, tokių kaip baltymai, įskaitant svarbiausias aminorūgštis, skaidulos ir daugybė vitaminų – B, C, D ir E.

Svarbu ir tai, kad grybai nėra kaloringi ir juose mažai riebalų.

Žurnale „International Journal of Food Sciences and Nutrition“ aprašytą tyrimą atlikę mokslininkai pamėgino išsiaiškinti, kokią įtaką grybų sudėčiai turi skirtingi jų ruošimo būdai. Vykdydami eksperimentą mokslininkai stebėjo dvisporių pievagrybių, valgomųjų dantenių, kreivabudžių ir karališkųjų trimitų sudėties pokyčius.

Kas nutinka kepant keptuvėje?

Keptuvėje kepami grybai netenka ne tik baltymų ir angliavandenių, bet ir antioksidantų.

Antioksidantai – tai vitaminai ir cheminės medžiagos, veiksmingai apsaugantys organizmą nuo laisvųjų radikalų, siejamų su širdies sutrikimais, vėžiu ir kitomis ligomis.

Kepant keptuvėje jie paprasčiausiai dingsta aliejuje, todėl maistinės grybų savybės ganėtinai sumenksta.

Nors su svogūnais ir česnaku pakepti grybai yra labai skanūs, sumažėjęs juose esančių antioksidantų lygis nėra pageidautinas reiškinys.

Kas nutinka verdant?

Verdant grybai taip pat netenka didelio kiekio juose esančių baltymų ir antioksidantų.

Mokslininkai tvirtina, kad didelė dalis naudingų medžiagų tiesiog pašalinamos į vandenį.

Taigi virtų, kaip ir keptuvėje keptų, grybų maistinė vertė ne pati geriausia.

Visgi verdant gerėja grybuose esančių gliukanų sudėtis. Šie grybuose esantys elementai veiksmingi širdies ligų prevencijai.

Kodėl verta rinktis mikrobangų krosnelę?

Daugiausia vitaminų ir maistingų medžiagų daržovėse, kaip žinia, išlieka tada, kai jie kuo trumpiau termiškai apdorojami. Be to, visada patartina naudoti kuo mažiau vandens.

Vadinasi, gamindami mikrobangų krosnelėje tikrai neprašausite – juk tada, kitaip nei verdant arba kepant keptuvėje, palyginti nedaug nukenčia naudingos produktų savybės.

„Ruošiant grybus mikrobangų krosnelėje arba grilyje gerokai padidėja polifenolių ir antioksidantų aktyvumas, nedingsta ir maistinės savybės“, – sako viena iš tyrimo iniciatorių Irene Roncero-Ramos, dirbanti grybų savybių ir ruošimo technologijų tyrimų centre.

Kodėl patariama kepti grilyje naudojant aliejų?

Nors kepant aliejuje tam tikros maistingos medžiagos ir dingsta, tačiau labai pagerėja antioksidacinės grybų savybės.

Be to, naudojant alyvuogių aliejų padidėja riebalų rūgčių koncentracija, o kalorijų kiekis nepakinta.

Ar tikrai verta vartoti kuo daugiau antioksidantų?

Ne vienas per pastarąjį dešimtmetį atliktas tyrimas įrodė, kad daug antioksidantų turintys produktai labai naudingi sveikatai.

Antioksidantais laikomi vitaminai, mineralai ir kitos cheminės medžiagos, padedančios apsaugoti mūsų organizmo ląsteles. Antioksidantų gausu įvairių rūšių maisto produktuose, pavyzdžiui, vaisiuose, daržovėse, riešutuose, ankštinėse kultūrose ir žuvyje.

Vis dėlto visų problemų antioksidantai neišsprendžia.

Tinkamai subalansuotą maisto racioną turi sudaryti įvairūs tinkamais kiekiais vartojami produktai.

Sveikatos organizacijos skelbia, kad vaisiai ir daržovės yra pagrindinis vitaminų bei mineralų šaltinis, todėl jie turėtų sudaryti daugiau nei trečdalį kasdien suvartojamo maisto.

Nevalia pamiršti, kad vaisiai ir daržovės padeda sukovoti su įvairiausiais sveikatos sutrikimais, tokiais kaip aukštas kraujospūdis, nutukimas, be to sumažina vėžio riziką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)