Nieko nenustebino išvada, kad cigarečių dūmai kaupiasi namuose. Tačiau mokslininkus nustebino, kad itin madingos kvepiančios žvakės bei įvairūs oro gaivikliai taip pat teršia orą ir kelią grėsmę žmonių sveikatai.

„Mūsų pirminis tikslas buvo nustatyti, kas labiausiai teršia namų orą“, – sakė vienas iš tyrimo autorių Johnas Bellettiere‘is.

Tyrime dalyvavo beveik 300 San Diege gyvenančių šeimų, kuriose auga mažiausiai vienas jaunesnis nei 14 metų vaikas ir gyvena bent vienas rūkantis žmogus. Jų namuose buvo įrengti kietųjų oro dalelių matuokliai: vienas ten, kur paprastai rūkoma, o kitas – vaiko ar vaikų kambaryje.

Šie matuokliai nuolat fiksavo 0,5-2,5 mikrometro dydžio kietąsias daleles – dulkes, grybelių sporas, automobilių išmetamąsias dujas ir variklių degimo produktus. Tokio dydžio dalelės yra labai svarbios, nes jos gali patekti į žmonių plaučius ir gali turėti įtakos įvairioms komplikacijoms, pavyzdžiui, paskatinti kvėpavimo ir širdies bei kraujagyslių ligos.

Tris mėnesius tokie matuokliai siuntė oro kokybės duomenis iš tiramų namų mokslininkams. Taip pat du kartus tiriamieji buvo apklausti apie tai, kokia veikla buvo vykdoma namuose tam tikru metu, įskaitant maisto ruošimą, valymą ar rūkymą.

Galiausiai mokslininkai susiejo šeimų veiklą ir oro taršos duomenimis ir padarė išvadas. Nustatyta, kad namuose, kurių viduje buvo rūkoma, oro tarša buvo beveik dvigubai didesnė, lyginant su namais, kuriuose nebuvo rūkoma.

Rūkančiųjų namuose buvo aptikta kietųjų dalelių ir degimo produktų, kurie, kaip jau žinoma, kelia grėsmę žmonių, ypač vaikų, sveikatai.

Galiausiai mokslininkai nustatė, kad žvakių ir smilkalų deginimas, maisto kepimas aliejuje ir purškiami valikliai bei gaivikliai taip pat didina oro taršą. Savo išvadas mokslininkai paskelbė žurnale PLOS ONE.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)