Medikų perspėjimas paremtas atveju, kai anksčiau sveikata nesiskundęs 32 metų vyras buvo atvežtas į Lisabonos ligoninę dėl negalavimo, kurį iš pradžių buvo sunku diagnozuoti. Vyras teigė neseniai valgęs sušių.

Ne visi sušiai yra gaminami su žalia žuvimi. Daugeliu atveju ji yra termiškai apdorojama, tačiau sašimiams naudojama būtent žalia žuvis.

Minėto vyro atveju medikai jo viršutinę žarnyno dalį apžiūrėjo kamera ir aptiko apvaliųjų kirmėlių šeimai priklausančio anisakio lervų, prisitvirtinusių vidinėje žarnų dalyje. Dėl šio parazito vyras maždaug savaitę jautė skausmą, vėmė ir karščiavo.

Specialistų teigimu, dauguma tokių atvejų fiksuojama Japonijoje, kur vartojama daug žalios žuvies.

„Tačiau tokių atvejų dažnėja Vakaruose, – perspėja medikai. – Kadangi kinta mūsų mitybos pokyčiai, anisakis yra dažnėjanti problema Vakaruose, ir apie šitą parazitą nereikėtų pamiršti tais atvejais, kai negaluojantis žmogus vartojo žalios žuvies.“

Minėto vyro atveju, simptomai iš karto išnyko, kai parazitas buvo pašalintas iš organizmo.

Medikai taip pat perspėja, kad anisakis yra siejamas su alergine reakcija, pavyzdžiui, angioedema, dilgėline ir anafilaksiniu šoku. Taip pat be pilvo skausmo, pykinimo, vėmimo ir karščiavimo gali pasireikšti tokie simptomai kaip kraujavimas žarnyne, žarnų nepraeinamumas, žarnų trūkimas bei peritonitas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (69)