Jautiena, aviena ir kiauliena taip pat didina insulto, infekcijų ir inkstų, kepenų ir kitų sunkių ligų riziką, o reguliariai vartojama balta mėsa šią žalą panaikina, pabrėžia mokslininkai.

Dažnai vištienos ar žuvies valgantys žmonės net 25 proc. mažiau rizikuoja mirti nuo įvairių ligų. O mėgstantiems raudoną mėsa ši rizika yra didelė.

JAV Merilendo valstijoje veikiančio Nacionalinio vėžio tyrimų instituto mokslininkai 16 metų stebėjo 536 tūkst. 50-71 metų amžiaus vyrų ir moterų mitybos įpročius. Jie fiksavo, kiek mėsos – perdirbtos ir neperdirbtos raudonos bei baltos mėsos – suvartojo tyrimo dalyviai.

Tyrimo rezultatai buvo paskelbti „The British Medical Journal“. Jie parodė, kad daug raudonos mėsos valgantiems žmonėms yra 26 proc. didesnė tikimybė mirti nuo įvairių ligų nei žmonėms, kurie mažai vartoja tokios mėsos.

Mokslininkų teigimu, raudonoje mėsoje esanti prasčiau įsisavinama „heme“ tipo geležis greičiausiai didina riziką mirti nuo vėžio ar širdies ligų.

„Rezultatai rodo, kad egzistuoja didesnė mirties rizika, siejama su devyniomis skirtingomis priežastimis, siejamomis su perdirba ir neperdirbta raudona mėsa. Jie taip pat rodo, kad rizika sumažėja raudoną mėsą pakeitus balta. Didelis „heme“ tipo geležies suvartojimas yra siejamas su vėžiu ir širdies bei kraujagyslių sistemos ligomis. Be to, raudonos mėsos vytinimo proceso metu mėsoje atsiranda daug nitratų ir nitritų“, – konstatuoja mokslininkai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją