Kai kurie iš jų jaučia tik nerimą, kiti – panišką baimę. Mūsų šalis – ne išimtis. Blogiausia tai, kad delsdami apsilankyti pas odontologą, vėliau kenčiame komplikacijas ir ilgą gydymo kursą, rašoma pranešime spaudai. Tad ką daryti, kad išvaikytume visas baimes ir netektų graužtis dėl prarastų dantų?

Riziką įvertino pavėluotai

Ar ir jums artimas tas nerimo jausmas, kuomet suskaudus dantį delsiame ir ieškome ne gydytojo telefono numerio, bet skausmą malšinančių vaistų? 32-ejų Saulius gydytojų odontologų paniškai bijo jau nuo vaikystės. To pasekmė – vyras savo šypseną turi pridengti ranka, atsirado ir kompleksų. „Net gėda apie tai kalbėti, esu suaugęs vyras, bet baimės kaip mažo vaiko – bijau procedūrų ir skausmo. Nors skauda ir negydomą dantį, bet gydymo skausmo bijau dar labiau. Žinoma, suprantu, kad situacija dabar tokia, kad niekaip neapsieisiu be gydytojų pagalbos. Ramina tai, kad dabar jau galima taikyti bendrinę nejautrą, o dantis atstatyti implantais“, – pasakoja vyras.

Vilnietė Rasa taip pat ilgą laiką delsė ir nesiryžo kreiptis į odontologą. Moteris ieškojo informacijos, kreipėsi į ne vieną kliniką tam, kad galėtų būti rami gydymo metu. „Nors problemų dėl dantų turėjau jau seniai, ilgai nesiryžau kreiptis į odontologą, tad kankinausi kelis metus, kol atėjo metas, kai jau buvo būtini radikalūs sprendimai. Teko implantuoti ir atlikti kaulo priauginimo procedūrą, nes dėl ilgo laukimo net nebuvo, kur sriegti implantų“, – pasakoja Rasa.

Moteris prisipažįsta, kad visos procedūros jai buvo didelis iššūkis, kuriam reikėjo nusiteikti psichologiškai. Kas padėjo nugalėti baimes? „Didžiausia baimė buvo dėl komplikacijų. Kai gydytojas sudarė gydymo planą, išsamiai supažindino su juo, paaiškino viso gydymo proceso eigą, ko galiu tikėtis ir kam pasiruošti, supratau, kad būtina jo laikytis“, – sako Rasa. Įveikusi šį iššūkį pašnekovė priduria, kad riziką įvertinti esame linkę kiek pavėluotai, jei tai padarytume anksčiau, greičiausiai kiltų ir mažiau baimių.

Vien pasiryžimo neužteks

Kaip ir kiekvienoje gyvenimo srityje, taip ir gydymo procese – nerimą mums kelia nežinomybė – koks gydymas laukia, kaip jausimės jo metu, kokios kitos gydymo alternatyvos. Todėl norint išsklaidyti visas baimes prieš apsilankant pas gydytoją odontologą, vien pasiryžimo neužteks. Itin svarbus aspektas – pasitikėjimas gydytoju bei parinktu gydymo būdu. Tad verta pasidomėti, kokia gydytojo patirtis, o konsultacijos metu paklausti ir įvertinti klinikos įrangą bei darbuotojų profesionalumą. Tik įvertinę šiuos aspektus ir pasitikėdami gydytoju galėsime tikėtis sklandaus gydymo proceso.

„Pacientų baimės ir jų įveikimas yra gydytojo odontologo kasdienybė. Pokalbio tikrai nereikia bijoti. Jei jaučiate didelę baimę, atvirai apie ją kalbėkite su gydytoju, įvardinkite priežastis. Iš patirties žinau, jog visos baimės įveikiamos“, – drąsina Rasą gydęs „Vilniaus implantologijos centro“ gydytojas periodontologas, medicinos mokslų daktaras Algirdas Puišys ir priduria, kad medicinos srityje itin svarbus gydytojo ir paciento tarpusavio pasitikėjimas. „Ir pirmojo susitikimo su Rasa metu pradėjome nuo jos situacijos analizės, lūkesčių. Itin svarbu, kad pacientas išsakytų savo problemas, baimes, abejones, o gydytojas pateiktų išsamų gydymo eigos paaiškinimą, suderintų visas procedūras, paaiškintų jų eigą ir naudą. Turint pakankamai žinių, pacientų baimės pastebimai mažėja“, – patirtimi dalinasi A. Puišys.

Baimės pasekmės – ne tik prarasti dantys

Specialistų teigimu, kuo labiau apleisti dantys, tuo brangiau kainuos juos sutaisyti ir atstatyti.

„Netekus danties, pamažu ima nykti kaulo audinys, todėl po kurio laiko gali prireikti papildomų procedūrų siekiant kokybiško ir ilgalaikio dantų atstatymo. Praradus krūminius dantis, žemėja sąkandžio aukštis, nusidėvi priekiniai dantys, pradeda traškėti apatinio žandikaulio sąnarys. Taip pat reikia nepamiršti, jog dantų būklė daro didelę įtaką visam organizmui. Prastai sukramtytą maistą sunkiau virškinti, todėl gali sutrikti virškinamojo trakto darbas ar atsirasti kitų sveikatos sutrikimų“, – paaiškina galimas pasekmes A. Puišys.

Svarbu pabrėžti, kad net netekus dantų jau seniai, kaulas nyksta nevienodai. Vienam netekus danties jau po pusmečio reikalinga kaulo augmentacija, kitam, ir gerokai ilgesnį laiką netekusiam danties, kaulo priauginimo gali nereikėti ir procedūra gali būti minimaliai invazinė. Todėl tik po išsamios konsultacijos galima spręsti apie baimės pagrįstumą.

Med. m. dr. Algirdas Puišys atkreipia dėmesį, kad ne vieną iš mūsų gąsdina ir naujai siūlomos procedūros. Naujoves visuomet pasitinkame jomis nepasitikėdami ne todėl, kad jos nebūtų efektyvios, o dėl informacijos trūkumo. Vienas iš pavyzdžių – dantų implantacija, pasaulyje atliekama jau 50 metų, Lietuvoje vis dar kelia nerimą.

Dantų implantacija – viena iš sparčiausiai tobulėjančių sričių, todėl gydytojas privalo nuolat atnaujinti ir gilinti savo žinias. Prieš operaciją gydytojas turi paruošti individualų gydymo planą, kuriame aprašomos reikalingos procedūros, jų eiga, terminai, apimtis, kaina bei išsamiai jį pakomentuoti pacientui. Prieš apsilankant pas gydytoją odontologą rekomenduojama susirašyti klausimus – taip bus paprasčiau juos visus atsiminti. Aiški ir išsami informacija taip pat itin svarbi siekiant, kad pacientas viso gydymo proceso metu jaustųsi ramiai ir galėtų pasitikėti gydytoju, o iškilus klausimams – gautų visus atsakymus.

Ką daryti, kad bijotume mažiau?

Neskubėkite ir pasidomėkite gydymo įstaigomis. Odontologinių klinikų pacientų apklausos metu nustatyta, kad net 68 proc. žmonių rinkdamiesi odontologijos kliniką, atsižvelgia į klinikos turimos įrangos naujumą, antroje vietoje – teikiamų paslaugų visapusiškumas, o pažįstamų rekomendacijos lemia 50 proc. pasirinkimų.

Išsirinkę odontologijos kliniką susitarkite dėl pirmojo apsilankymo. Vizitui geriau pasirinkite rytinį laiką – mažiau bus laiko baimei.

Svarbu suprasti, kad pirmojo vizito pas odontologą metu bus tik įvertinama dantų būklė, išklausomi Jūsų nusiskundimai ir lūkesčiai, suteikiama visa informacija apie rekomenduojamą gydymą.

Atvirai pasikalbėkite apie savo baimes su odontologu. Papasakokite, kas jums kelia didžiausią nerimą – skausmas, komplikacijų tikimybė, aplinka, kvapas, dantų gręžimas ar kiti dalykai. Gydytojas atsižvelgs į jūsų baimę ir ras tinkamą sprendimą.

Susitarkite su gydytoju dėl sutartinio ženklu, kurį parodytumėte, jei gydymo metu jaustumėtės blogai.

Prieš gydymą pasirūpinkite jums maloniais dalykais, kurie jus atpalaiduoja – muzika, filmu, radiju.
Baimei nugalėti yra daug būdų, o ir lankantis pas specialistą reguliariai, procedūros bei gydymas būna daug paprastesni, todėl pajutus skausmą verta nedelsti, o kartu su specialistų pagalba surasti tinkamiausią dantų gydymo būdą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)