O gal geriau imkime ir atsikratykime tų nelemtų riebalų? Žinau, ką Jūs man sakysite – kalbėti lengva. Sporto namuose entuziastė Tautvilė Ratautienė pranešime spaudai savo pavyzdžiu įrodo – ne tik kalbėti lengva, bet ir svorį mesti visai nesudėtinga! Atsikračiusi daugiau kaip 30 kg ji drąsiai teigiai – įmanoma ir netgi smagu!

Sunkiausia pati pradžia

Pasak Tautvilės, pats sunkiausias ir baisiausias dalykas pradėjus mesti svorį – pasiruošimas pakilti nuo sofos ir pajudėti. Nori nenori, tą padaryti teks, tad svarbu rasti motyvaciją sau. Jei Jūsų tikslas dailesnė figūra – gal verta priklijuoti Klaudios Šifer nuotrauką prie televizoriaus ekrano? Kiekviena nauja serialo serija Jums bus tarsi priminimas – jei dabar nedrybsočiau priešais televizorių, ir aš tokia galėčiau būti... Jau einate pabėgioti?

Dar vienas motyvacijos užtaisas – sportuojantys draugai. Visai nebūtina staiga mesti visų draugų ir eit į sporto salę ieškoti naujų. Pradėkite nuo mažų dalykų – gal vietoj picos vakarėlio visi norėtumėte išeiti pasivaikščioti po tą naująjį apžvalgos taką? O gal vakarą kino teatre iškeisti į pikniką prie upės su estafetėmis ir sporto žaidimais?

Įtraukite į šias pramogas ir vaikus, sugalvokite papildomas užduotis specialiai jiems arba poromis su tėvais ir apdovanokite tuos, kurie buvo šokliausi, greičiausi, stipriausi ar ištvermingiausi. Svarbiausia taisyklė – judėti turi būti smagu!

Be sveikos mitybos nieko nebus

Ir ne tik dėl svorio. Jei mylite save ir norite pamilti ir savo kūną – nebauskite jo dvigubu mėsainiu ir didele bulvyčių porcija. Tik mitas, jog sveikas maistas prėskas ir neskanus. Puryčiaudami sumuštinį pakeiskite koše, pagardinta uogomis, užkandžiams sausainį pakeiskite sultingu obuoliu ar morkų griežinėliais su avinžirnių humusu, o pietums mėsą kepkite ne keptuvėje, o orkaitėje, bulves pakeiskite ryžiais, vietoj gausybės riebių padažų kaip pagardą naudokite šviežias daržoves.

Jei labai labai norisi to mėsainio – nesikankinkite, juk sakoma, kad sveikiausias dalykas pasaulyje – saikas. Tačiau nepiktnaudžiaukite!

Judėti ir dar kartą judėti

Negana to, kad cepelinų su spirgučiais nebegalima, bet ir drybsoti kiaurą dieną ant sofos nerekomenduotina... Nori nenori, sportuoti teks. Vis dėl to gera žinia ta, jog visai nebūtina nuo šiol mesti darbą šeimą ir pasišvęsti sporto salei – galima ir ne taip drastiškai. Ne ką mažiau efektyvūs ir sporto pratimai namuose. Išmeskite lauk kompiuterio kėdę – pakeiskite ją mankštos kamuoliu. Ne tik riebaliukai pabėgs, bet ir Jūsų stuburas Jums padėkos.

Integruokite namų ruošos darbus į savo mankštą: sulankstėte penkis rūbus? Op žemyn penkis pritūpimus! Grįžtate namo iš darbo automobiliu? O gal šį kartą palikite mašiną namuose ir pasivaikščiokite? Gyvenate 7 aukšte? Palikite liftą ramybėje! Pirmuosius kartus gali būti sunku prisiversti, bet ilgainiui tai tiesiog taps įpročiu.

Nepamirškite ir standartinių pratimų – YouTube, įvedę į paiešką “pratimai namuose” galite rasti ne vieną sporto programą, pasirinkite Jums priimtiniausią ir skirkite sportui kas antrą dieną bent 45min.

Ne tik efektyvi, bet ir be galo smagi mankšta – rytinis pabėgiojimas. Atsikelkite bent 15min anksčiau ir šias 15min skirkite bėgiojimui su energinga muzika. Tokia dienos pradžia ne tik padės numesti nepageidaujamus kilogramus, bet ir teigiamai nuteiks visai dienai.

Vis dėl to, Tautvilė perspėja – nepulkite stačia galva. Prieš pradėdami bėgioti ar sportuoti, nepamirškite tempimo, apšilimo pratimų. Protingai paskirstykite krūvį – kad ir kaip norėtųsi kuo greičiau atsikratyti viršsvorio, 15 nubėgtų kilometrų pirmąją treniruočių dieną toli gražu nėra gera idėja! Po treniruotės būtinai atlikite raumenų atpalaidavimo pratimus.

Jei einate bėgioti, jokiais būdais nesirinkite plonų „inkariukų“ – pasirūpinkite tinkama ir patogia avalyne, įdėklais sportui. Norėdami išvengti venų perkrovos, neikite sportuoti be profilaktinių, kraujotaką aktyvinančių, kompresinių kojinių.

Keli pratimai, kuriuos galite atlikti namuose:

Atsigulkite ant pilvo, padėkite alkūnes ir rankas tvirtai ant žemės ir pakelkite dubenį nuo žemės, ištiesę kūną, įsirėmę tik kojų pirštais;
Atsigulkite ant nugaros, kojas per kelius sulenkite, rankas ištieskite į priekį ir lenkitės paeiliui pirma į viena šoną, po to į kitą;
Pasistatykite mažą suoliuką ar kėdutę ir suglaudę rankas kampu tiesiai priešais save nulipkite ir užlipkite ant suoliuko;
Atsigulkite ant nugaros, rankas ištieskite šalia. Su iškvėpimu kelkite kojas ir juosmenį aukštyn, su įkvėpimu iš lėto grįžkite atgal;
Stovėdami ženkite viena koja pirmyn ir ją lenkdami lenkitės į įtūpstą. Stebėkite, kad Jūsų nugara būtų tiesi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)