Visgi, visuomenėje apie vaisius ir daržoves sklando ir kiek abejotini mitai, kurie užkerta kelią iš šių produktų gauti daugiau naudos, o kai kuriais atvejais priverčia išmesti ir pačius maistingiausius vaisius bei daržoves. Populiariausius mitus komentuoja didžiausios Lietuvoje šviežių vaisių ir daržovių importuotojos ekspertė Lina Rimutytė.

Mitas nr. 1. Kuo ryškesnės spalvos vaisius ar daržovė – tuo daugiau vitaminų. Pasak L. Rimutytės, tenka išgirsti nuomonių, kad daržovės ar vaisiaus spalva parodo jo turimų vitaminų kiekį. „Kiekvienas vaisius ir daržovė savyje turi skirtingas maistingąsias medžiagas, kurios nulemia ir jų spalvą. Vaisių ir daržovių spalva gali identifikuoti, kokių maistinių medžiagų jos turi daugiausiai, tačiau vien spalva turimų vitaminų kiekio tikrai neparodo.

Puikus pavyzdys galėtų būti citrusiniai vaisiai bei morkos – oranžinė, geltona spalva siejama su vitaminais C ir A, tuo tarpu žaliaspalvės daržovės, tokios kaip špinatai ar brokoliai, neretai pasižymi geležies, folio rūgšties gausa. Tikrai nebūtina valgyti kuo ryškesnių vaisių ar daržovių – daug svarbiau užtikrinti jų įvairovę, jog organizmas gautų visas reikiamas medžiagas bei vitaminus“, – teigia L. Rimutytė.

Mitas nr. 2. Užšaldžius neplautas daržoves, vėliau jų plauti nebereikia. Užšaldžius šviežius vaisius ir daržoves, išsaugomos jų maistingosios medžiagos ir vitaminai. Tiesa, jeigu vaisiai ir daržovės nenuplaunami, kartu užšaldomos ir bakterijos. „Neretai tikimasi, kad šaltis sunaikins ant vaisių, uogų ar daržovių esančias bakterijas.

Deja, šaldant jos užkonservuojamos, o atšildžius vėl tampa gyvybingos. Taigi, prieš šaldant vaisius ar daržoves būtina juos tinkamai nuplauti, išdžiovinti, jei esama – išimti kauliukus, o jau tik tada šaldyti. Jeigu daržovės užšaldomos neplautos, prieš vartojimą rekomenduojama jas nuplauti karštu vandeniu“, – dėmesį atkreipia „Augmos“ atstovė. L. Rimutytė taip pat primena, kad plauti reikėtų ir fasuotas šviežias daržoves bei vaisius, nes tai tik ilgiau šviežumą išlaikantis pakavimo būdas, kuris savaime negarantuoja, kad produktas bus pakankamai švarus valgymui.

Mitas nr. 3. Vaisiai blizgiu paviršiumi yra švarūs, tad jų plauti nebereikia. Tenka pastebėti, kad tokie vaisiai, kaip obuoliai ir kriaušės, neretai turi blizgų ir kiek lipnų paviršių, kuris kuria patrauklumo įspūdį. Ekspertė paaiškina, kaip derėtų elgtis su tokiais sunkiau nuplaunamais vaisiais. „Kriaušės ir obuoliai natūraliai pasidengia tam tikra vaškine plėvele, kuri apsaugo juos nuo džiūvimo bei kenksmingų mikroorganizmų. Kai kurie augintojai, siekdami išsaugoti kuo šviežesnę produkciją, dažnai vaisius nuplauna arba kitaip apdoroja – taip pažeidžiama minėta natūrali apsauginė plėvelė.

Tuomet pasitelkiamos organiškos alternatyvos – natūralūs vaškai, kurie sukuria efektyvesnę vaisiaus apsaugą nuo išorinio poveikio“, – teigia L. Rimutytė. Ekspertė pažymi, kad visus vaisius ir daržoves prieš valgį būtina kruopščiai nuplauti: lieti karštu vandeniu, gruoblėtoms žievelėms naudoti tam skirtą šepetėlį ar kitas plovimo priemones. Tuo tarpu sunkiau nuplaunamu vašku padengti vaisiai bei jų žievelės bus saugios valgyti, tačiau jeigu asmuo turi jautresnę nei įprastai virškinimo sistemą, tokiais atvejais rekomenduojama žievelę nulupti.

Mitas nr. 4. Prapjautas vaisius ar daržovė pakeitė spalvą – valgyti nebegalima. Kai prapjautas vaisius ar daržovė staiga pakeičia savo išvaizdą – papilkėja, paruduoja, neretai keliauja į šiukšlių dėžę. „Nulupus ar perpjovus vaisių ar daržovę, įvyksta cheminė reakcija su deguonimi. Nepaisant parudavimo ar pajuodavimo, vaisius ir daržovė nepraranda nei skonio, nei maistingumo, tad estetinis vaizdas neturėtų nulemti šviežių maisto produktų kelionės į šiukšlių konteinerį“, – pasakoja „Augmos“ ekspertė. Vaisius ir daržoves nuo spalvos pakeitimo gali apsaugoti keli citrinos lašai. Apšlaksčius prapjautą obuolį, avokadą, bulves ir pan. jie išlaikys savo įprastinę spalvą.

Mitas nr. 5. Vaisius galima valgyti bet kuriuo metu ir kiek tik telpa. Anot mitybos specialistų, idealiu atveju žmogus per parą turėtų suvalgyti apie 400 g (tai atitinka 5 vnt.) vaisių ir daržovių.

„Vaisiai organizmui suteikia energijos pliūpsnį, nes juose esanti fruktozė paskatina insulino gamybą. Dėl šios priežasties vaisius rekomenduojama rinktis pusryčiams ir sveikam užkandžiavimui – jie suteiks energijos pagrindiniams dienos darbams. Tuo tarpu vakare patariama valgyti maistingas, mažiau fruktozės turinčias daržoves: morkas, salierus ir pan. Kaip ir bet kokį maistą, vaisius ir daržoves rekomenduojama valgyti iki miego likus nemažiau kaip 2-3 valandoms“, – teigia L. Rimutytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)