Galvos smegenų aneurizma – tai nenormalus smegenų kraujagyslės dalies išsiplėtimas, susiformuojantis susilpnėjus ar susisluoksniavus kraujagyslės sienelei. Sienelė išsipučia lyg maišelis ir gali bet kada plyšti. Tuomet kraujas išsilieja į smegenis.

Neurologas Howardas A Riina iš „NYU Langone“ medicinos centro Niujorke žurnalui „People“ sakė, kad su smegenų aneurizma siejamas skausmas dažnai yra vadinamas „baisiausiu skausmu gyvenime“. Kartais jis prilyginamas smūgiui į galvą.

„Tai yra labai labai stiprus ir neįprastas skausmas, – sakė medikas. – Net ir gana rimtos migrenos kankinami žmonės pasakojo, kad su aneurizma siejamas skausmas yra didžiausias, kokį jiems teko patirti.“

Gydytojas perspėjo nelėkti į ligoninę, jeigu jums tiesiog labai skauda galvą ar pykina. Nuo migrenos su aura kenčiantys žmonės dažniausiai būna radę būdą, kaip sau padėti. Jie vartoja vaistų ar ramiai pabūna tamsiame ir tyliame kambaryje. Jeigu įprastas būdas nepadeda, tai gali būti aneurizma.
„Aneurizma sukelia išskirtinį galvos skausmą, iš esmės pagrindinis simptomas yra jausmas, kad anksčiau tokio skausmo nesi patyręs“, – pažymėjo Howardas A Riina.

Kiti galimi simptomai – tarsi surakintas kaklas, pykinimas ir vėmimas bei skausmas žvelgiant į šviesą.

Verta paminėti, kad aneurizma plyšta itin retais atvejais, tačiau neplyšusios aneurizmos atvejų pasitaiko gana dažnai. Howardas A Riina spėja, kad Amerikoje 5-10 proc. gyventojų gali turėti aneurizmą be jokių simptomų.

Jeigu aneurizma diagnozuojama, ją galima gydyti. Pasirinktas dydis priklauso nuo aneurizmos dydžio, jos susiformavimo vietos ir plyšimo tikimybės.

Kas sukelia aneurizmas, nėra žinoma, tačiau manoma, kad įtakos gali turėti genetika, rūkymas ir aukštas kraujospūdis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)