„Pokyčiai šioje srityje buvo būtini jau seniai. Vaistų kainos Lietuvoje yra neadekvačiai didelės – tai niekam ne paslaptis. Tačiau efektyvūs sprendimai, leidžiantys jas sumažinti, iki šiol taip ir nebuvo vykdomi. Turime skatinti sąžiningą vaistų prekybą bei liautis pažeidinėti pirkėjų teises, dėl ko labiausiai nukenčia socialiai jautriausios visuomenės grupės. Šiandienos sprendimas leis to pasiekti“, – sakė Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis.

Vyriausybės pranešime spaudai rašoma, kad šių metų Kompensuojamųjų vaistų kainyno projekto analizė parodė, kad apie 90 proc. vaistinių preparatų gamintojo deklaruojamų kainų Lietuvai yra didesnės negu gamintojų pateikiamos kainos referencinėse valstybėse, t. y. geografiškai ir ekonomiškai artimose Lietuvai šalyse, kuriomis remiamasi apskaičiuojant vaistinio preparato bazinę kainą. Tokie kainų skirtumai lemia didesnes Privalomojo sveikatos draudimo fondo išlaidas bei pacientų priemokas.

Atsižvelgusi į tai, Vyriausybė nusprendė, kad kainų mažinimą būtina reglamentuoti teisės aktais. Tai yra prioritetinis klausimas, kuriuo siekiama ženkliai sumažinti žmonių išlaidas kompensuojamiesiems vaistams. Taip Lietuvos gyventojai galės įsigyti vaistus ne brangiau nei tai daro asmenys kaimyninėse šalyse.

Naujasis nutarimas numato, kad į minėtą vaistų kainyną nebus įtraukiami medikamentai, už kuriuos tektų mokėti 10 proc. daugiau negu referencinėse šalyse esanti pigiausių vaistų kaina.

Planuojama, kad dėl to žmonių išlaidos vaistams sumažės trečdaliu. Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, šalies gyventojai per metus sutaupys apie 20 mln. eurų, o Privalomojo sveikatos draudimo fondas – apie 10 mln. Eur. Be to, taip bus įgyvendintos ir Konkurencijos tarybos rekomendacijos.

Vaistų kainai neatitikus nustatyto reikalavimo, šie medikamentai galės būti įrašyti į Kompensuojamųjų vaistų kainyną tik tokiu atveju, jei gamintojas įsipareigos taikyti nuolaidą. Ja bus privaloma sumažinti vaistų kainą iki nustatytų reikalavimų.

Tikėtina, kad priėmus šiuos nutarimo pakeitimus gali šiek tiek sumažėti vaistų pasiūla. Tačiau pacientų interesai dėl to neturėtų nukentėti. Šiuo metu rinkoje esančius brangius medikamentus pakeis kitų gamintojų siūlomi pigesni vaistai. Sveikatos srities ekspertai pažymi, kad pacientus gydo vaisto veiklioji medžiaga, o ne pakuotė, spalva, kompanijos pavadinimai.

Seime jau yra įregistruotas ir Farmacijos įstatymo pakeitimas, leisiantis dažniau peržiūrėti vaistų kainas. Iki šiol jos buvo peržiūrimos kartą per metus, o priėmus įstatymo pataisą, tai padaryti bus galima kiekvieną metų ketvirtį. Toks sprendimas leis dar greičiau reaguoti į visų kompensuojamųjų vaistų kainų pasikeitimus ir nustatyti mažesnes jų kainas.

Neatsižvelgiama į pacientų poreikius

Lietuvos vaistininkų asociacijos valdybos pirmininkė Kristina Nemaniūtė Gagė prieš paaiškėjant Vyriausybės pozicijai teigė, kad supratusi, kas išlos iš šio sprendimo.

„Šiandien Vyriausybėje tikimasi priimti Sveikatos apsaugos ministro pasiūlymą, kurio pagrindinis tikslas – palikti kompensuojamųjų vaistų sąraše tik tuos vaistus, kurie atitiks naujus reikalavimus (vaistai sąraše už kitose šalyse esančių mažiausių vaistų kainų vidurkį galės būti brangesni ne daugiau nei 10 proc.). Patiksliname, ministerijai šie procentai kompensavimui įtakos neturi, jie ir toliau kompensuoja tik bazinę dalį ir ji vienoda visiems toje grupėje esantiems vaistams.

Ir nors ministerijos atstovai teigia, kad gamintojai jau mažina kainas, Vaistų gamintojų asociacija šiandien išplatino pranešimą, kad toks kainų lygis nepasiekiamas. Vaistų gamintojų asociacijos direktorius Albertas Bertulis: "Tiesiog du trečdaliai šiuo metu kompensuojamų vaistų kainyne esančių vaistų iš jo turės būti pašalinti, nes SAM reikalauja sumažinti kainą iki tokio kainų lygio, kuris gamintojams, tiekiantiems vaistus Lietuvos rinkoje, yra nepasiekiamas“, - rašė ji.

K. Nemaniūtė Gagė tęsia - iškart po to ministerija išplatina pranešimą, kuriame cituojamas Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga: „Šiuo metu Kompensuojamųjų vaistų kainyne yra labai daug vaistų, kuriuos žmonės yra įpratę vartoti. Tačiau laikui einant yra išrandami nauji vaistai ligoms, kurios anksčiau nebuvo gydomos vaistais, arba tokie, kurių terapinė vertė yra didesnė. Įsigaliojus naujajai tvarkai, bus sutaupyta nemažai lėšų, todėl į Kainyną bus galima įtraukti daugiau inovatyvių preparatų“, – teigia sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

„Galima daryti prielaidas, kad išmetusi iš kompensuojamųjų sąrašo tam tikrus žmonių labiausiai vartojamus vaistus, valstybė sutaupys, nes daugelis žmonių vis tiek rinksis tą patį vaistą, o kompensavimui jau numatyta dalis liks nepanaudoti pagal paskirtį ir juos bus galima skirti monopoliniams vaistams.

Tą patvirtina ir atlikti tyrimai. 92 procentai lėtinėmis ligomis sergančių šalies gyventojų, kurie vartoja kompensuojamuosius vaistus, teigia turintys savo vaistą, kurį vartoja tam tikrą laiką, rodo tyrimų bendrovės „Synopticom“ atlikta gyventojų nuomonės apklausa. Net 20 proc. respondentų sako, kad vieną ir tą patį vaistą vartoja daugiau nei 10 metų, 31 proc. tai daro daugiau nei penkerius metus, 30 proc. – daugiau nei metus.

Lietuvos vaistinių asociacija palaiko prezidentės siekį mažinti vaistų kainas, kartu su Sveikatos apsaugos ministerija vaistinėse informuojama apie galimybę rinktis pigiausią vaistą, tačiau neatsižvelgiama į pacientų poreikius“, - reziumuoja ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (71)